KUD Idijoti

Bolje izdati ploču nego prijatelja (još uvijek)

GPS za dušu Vremeplov

Prije ravno 30 godina, 22. 2. 1987., KUD Idijoti završili su snimanje za svoje prvo diskografsko izdanje, šest godina poslije osnivanja benda. Još u vremeplovu: Indexi, Putokazi, prvi Tribute to EKV…

Pulski punkeri Sale Veruda (gitara), Tusta (pjevač), Fritz (bas) i Ptica (bubnjevi) snimili su, za samo tri dana, pjesme “Maja”, “Kad sunce opet zađe”, “Cirkus” i “Ratna pjesma”, a one su se pojavile na EP albumu pod nazivom “Bolje izdati ploču nego prijatelja“.

Iste godine izašao je i njihov singl jednako intrigantnog naziva – “Budimo solidarni s bogatima” – koji donosi tri numere: “Lutke na koncu”, “O’ Bella Ciao” i “Kako da živim bez para”.

KUD Idijoti - Bolje izdati ploču

Također ove 1987. godine KUD Idijoti su predstavljali Jugoslaviju na festivalu mediteranskih zemalja koji se održavao u Italiji. Pulski punkeri su odmah stavili na kušnju tolerantnost domaćina i zaprašili “Bandiera Rossa“, obradu partizanske pjesme koju su u to vrijeme izvodili i Pankrti, a KUD Idijoti su je objavili na koncertnoj audio kaseti “Legendarni uživo” (1986.). Talijanski karabinjeri ipak nisu bili blagonakloni prema “provokaciji grupe iz komunističke zemlje” i prekinuli su nastup. Bolju promociju KUD Idijotima nisu mogli napraviti, jer su u Jugoslaviji o njima prvi put pisale i novine koje to drugačije nikada ne bi učinile.

Još u vremeplovu:

U sarajevskoj Skenderiji je 22. 2. 1975. održan spektakularni koncert pod nazivom “Povratak Indexa“, a priređen je nakon jednogodišnje pauze koju je grupa imala zbog služenja vojske Davorina Popovića i Slobodana Bode Kovačevića.

Indexi 1975 februar, koncert u Sarajevu
U Skenderiji (slika gore) je predstavljen i novi bubnjar Indexa, Milić Vukašinović

U Rijeci je 22. 2. 1984. osnovan vokalni ansambl Putokazi, jedinstvena pojava na ovdašnjoj sceni ali i puno šire – višeglasnu izvedbu pratio je plesni i scenski pokret pjevača i s ovim stilom bili su prvi ansambl takvog tipa u srednjoj i istočnoj Europi. Putokaze se utemeljila Miranda Đaković i u prvih četvrt stoljeća djelovanja oko 400 mladih pjevača u dobi od 15 do 25 godina “odrastalo” je u ovom jedinstvenom pjevačkom kolektivu. Kroz to vrijeme imali su 854 koncerta i više od 1.300 televizijskih nastupa, te objavili 12 albuma.

Andy Warhol, pop artist svjetskoga glasa, umro je 22. 2. 1987. nakon operacije žuči. Imao je 58 godina. Osnivač pop art pokreta, producent i menadžer grupe The Velvet Underground, dizajnirao je 1967. godine čuveni omot za prvi i istoimeni album Velvet Underground And Nico, na kojem je bila slika banane i koji je postao jedan od simbola njegovog pop arta. Dizajnirao je i omote za albume The Rolling Stonesa “Sticky Fingers” (1971) i “Love You Live” (1977).

Velvet-underground-nico-andy-warhol-banana

Nakon smrti klavijaturistice Margite Stefanović 2002. godine, niti jedan od izvornih članova grupe (Milan Mladenović, Ivan Vdović VD, Bojan Pečar) više nije bio među živima. Prvi koncert “Tribute To EKV“, održan 22. 2. 2003. u u zagrebačkoj “Tvornici”, s vrhunskom postavom domaćih rock muzičara: najpoznatije pjesme iz opusa EKV-a izveli su Damir Urban & 4, Darko Rundek s francuskim pratećim sastavom, Massimo s bendom, Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Max Juričić, Vatra i Veliki bijeli slon. Koncert je snimljen i iste godine objavljen kao album “Jako dobar tatoo! Tribute to EKV“.