Freddy-Jackson

Popularne neriješene misterije: duh Freddyja Jacksona

GPS za dušu Svijet tajni

Ako ima nešto što neprekidno privlači našu pažnju – to su misterije koje još niko nije riješio. Jedna od popularnih, koja ima stotine internetski interpretacija, priča je o ”duhu na grupnom portretu RAF-ove eskadrile iz Prvog svjetskog rata”.

Fotografija je snimljena 1919. godine, a prvi puta ju je 1975. objavio Sir Robert Victor Goddard, nekadašnji RAF-ov pripadnik sa visokim činom. Fotografija predstavlja grupni portret Goddard eskadrile, koja je služila u Prvom svjetskom ratu na britanskom vojnom brodu HMS Deadalus.

Na fotografiji se, kao sjena iza jednog vojnika u zadnjem redu, pojavilo lice čovjeka za kojeg se ustanovilo da je mehaničar Freddy Jackson.

Freddy Jackson duh

Ništa u vezi s tim ne bi bilo neobično da ga u fatalnoj nesreći nije ubio propeler aviona – dva dana prije nastanka fotografije, a njegov pogreb se održao upravo taj dan kada je grupni portret urađen!

U ovih proteklih 40-ak godina, od kad je fotografija publicirana, priča o ”foto duhu” i dalje ostaje misterija, koja se s vremena na vrijeme aktuelizira u publikacijama i na portalima koji se bave paranormalnim pojavama. Specijalizirana publikacija ”Skeptic” se također bavila ovom temom i autor nije mogao podastrijeti egzaktne dokaze o postojanju osobe pod imenom Freddy Jackson, ali nije dokazao  ni manipulaciju.

A to tajnu čini još primamljivijom.