Rudiger Rossig

Rudi, Nijemac koji je magistrirao na temu ‘ex-Yu rock’

Glas.ba RTV Intervju

U ne tako davno vrijeme htjeli smo vjerovati da živimo u posebnoj zemlji. Onda su nam iluzije srušili. Danas, međutim, u priči jednog muzičara i novinara iz Berlina, otkrivamo da, ipak, jesmo – ako ništa drugo – imali vrlo posebnu rock scenu.

Rüdiger Rossig, ili Rudi, kako ga prijatelji zovu, običan je čovjek i u isto vrijeme neobičan. Njegovo davnašnje, slučajno ljetovanje na Jadranu odredilo mu je veliki dio života, jer ga je opčinio novovalni rock u tadašnjoj Jugoslaviji do te mjere da je početkom milenija magistrirao na berlinskom Univerzitetu na temu rock kulture i rock scene u bivšoj Jugoslaviji.

Živio je jedno vrijeme u Zagrebu i Sarajevu, često boravi u Beogradu, životna partnerica mu je iz Splita i veliki dio vremena je na putu od Berlina, u kojem je stalno nastanjen i zaposlen u novinarstvu, do naših krajeva za koje ga već dugo vežu brojna prijateljstva.

Rudi je duhovit, slikovit u opisima – i nostalgičan prema ćevapima. A kako vidi našu scenu, od ranih 1960-ih do danas, koji je, po njemu, najavangardniji bend svih vremena, šta misli o Dubiozi kolektiv i brojne druge zanimljive sličice otkrijte u ekskluzivnom intervjuu za Glas.ba TV.