filmski-festival-fest-beograd

Fest ove godine bez BiH filmova i sa najviše hrvatskih

Film & Foto & TV Show Time

U Beogradu će od 24. 2. do 5. 3. 2017. biti priređen 45. FEST, međunarodni filmski festival, poslije Pulskog najstarija smotra ove vrste u regionu.

U glavnom takmičarskom programu FEST će ove godine imati 15 ostvarenja iz 12 zemalja, a dobitnika nagrade Beogradski pobednik će odarbari žiri kojim predsjedava srpski filmski reditelj Srdan Golubović i članovi su mu još glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, te producent Čedomir Kolar iz Francuske i Dalibor Matanić, filmski reditelj i producent iz Hrvatske.

Program predstavlja tematski različita ostvarenja – od onih koja se bave aktuelnim zlom terorizma do nostalgične komedije iz nekih romantičnih minulih vremena.

Među ostvarenjima iz regiona za nagradu se nadmeću filmovi ”Goran” (Nevio Marasović, Hrvatska), ”Ne gledaj mi u pijat” (Hana Jusić, Hrvatska) i ”Noćni život” (Damjan Kozole, koprodukcija Slovenija, Makedonija, BiH), a u specijalnom programu će biti prikazani ”Houston, imamo problem” (Žiga Virc, kporodukcija Slovenija, Hrvatska, Njemačka, Katar), ”Novine” (Dalibor Matanić, Hrvatska), ”Slepi putnik na brodu ludaka” (Goran Marković, Srbija) i ”Transmania” (grupa autora, Hrvatska).

Spomenimo još da će Gala program predstaviti ”Oslobođenje Skoplja” Danila i Radeta Šerbedžije te da će u Nacionalnom programu biti prikazani filmovi Bojana Vuletića, Luke Bursaća, Danila Bećkovića, Dane Komljen, Tamare Drakulić, Filipa Kovačevića i Miloša Radovića.