Selvedin Avdić

Selvedin Avdić: BiH treba puno više ‘buntovnih’ bendova

Glas.ba RTV Intervju

Selvedin Avdić, novinar i pisac čiji romani su prevedeni na više svjetskih jezika, za naš TV kanal govori o rocku, o predratnim i današnjim bendovima i svojim muzičkim sklonostima, u kojima možemo iščitavati neke temelje njegovog pisanja.

Selvedin Avdić je rođen 1969. godine u Zenici. Novinarsku karijeru je, poslije rata u BiH, izgradio na istraživačkim temama, ali je, bez velikih pretenzija, samo zbog osobne strasti, pisao i o muzičkim, recenzirajući rock albume i predstavljajući grupe za koje je vjerovao da su na jednakom istraživačkom tragu.

Poslije zbirke priča ”Podstanari i drugi fantomi” i knjige reportaža ”Zemlja”, već s prvim romanom ”Sedam strahova” (2009.) privukao je veliku pažnju književnog svijeta, da bi sa sljedećim, ”Moja fabrika” (2013.), kročio u najuži krug naintrigantnijih pisaca novije generacije.

Pred prvu svjetsku postavku kazališne predstave ”Moja fabrika”, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, 16. 2. 2017. (a naznaka ‘prva’ može samo značiti da neće biti jedina, kao i da će Avdićevi romani kad-tad dobiti i filmsku interpretaciju), razgovarali smo s autorom.

Ali, ne o književnosti i njegovim djelima – već o muzici.

Većini je nepoznato da je Selvedin Avdić potkraj ’80-ih svirao u jednom lokalnom punk bendu i baš ta njegova epizoda temelj je za naš razgovor o rocku iz ne tako davne prošlosti i o ovom današnjem, o Avdićevim muzičkim sklonostima, o novim sastavima koje sluša i o neizbježnoj temi u kontekstu vremena u kojem živimo: o rocku kao provokaciji i buntu.