Kralj Čačka

Kralj Čačka, ili – kako prevladati provinciju u sebi

Muzika - regija Show Time

Kralj Čačka nije od jučer u muzici, ali jeste novo ime koje sve više pobuđuje znatiželju medija. Što je, zapravo, pomalo šokantno, jer nije riječ o trendovskoj muzici i pjesmama ‘za svakoga’. Donosi li to dašak optimizma za rock scenu?

Pravo mu je ime Nenad Marić i nakon lokalnog bendovskog sviranja u rodnom Čačku, preselio je u Beograd.

Nakon što se u novembru 2014. pojavio prvi video spot ”Moj Avatar” kojeg potpisuje kao Kralj Čačka, ništa se revolucionarno nije dogodilo, ali pjesma je pokrenula prvi mali val na površini mora, kojemu ćemo naziv dati kasnije u ovoj pričici.

Skoro dvije godine su još trebale da se pojavi i prvi album Kralja Čačka ”Zemlja snova”.

U njegovom snimanju sudjelovali su još Marko Marić, Miladin Stojković i Igor Božić, a gostovali su tamburaški orkestar Vojvođanski san i Nikola Ulemek na bas klarinetu. Najveću zaslugu za nastanak albuma autor, pak, pripisuje producentu Milošu Gojkoviću, ”koji je inicirao celu stvar”.

Album je zajedničko izdanje Pop depresije i Odličnog hrčka, diskografa već odavno poznatog po muzičkom istraživanju i hrabrosti.

Ni nakon albuma opet ne možemo govoriti o senzaciji, ali se jeste dogodilo da su Kralja Čačka počeli pozivati u sve moguće televizijske i radijske emisije, da su o njemu počeli pisati mediji koji i nisu baš u velikoj ljubavi sa muzikom izvan kruga mainstream zabave.

Čime je to Kralj Čačka pokrenuo ustajalo more (eto, dali smo mu naziv)? Kako je to kao ‘provincijalac’ uspio nametnuti se metropoli?

Rekao bih: stavom kao da mu je svejedno. Svejedno i za oduševljenje, i za hvalospjeve, i za svaki epitet koji mu upućuju (najčešće mu tepajući da je ‘srpski Tom Waits’). A to je vrhunac na koji se može iskazati iskreno, emotivno pisanje i sviranje pjesama.

Umjesto da je opisujemo, tu njegovu muziku, malo jazzy, malo sa americana šmekom, morate čuti i doživjeti na vlastiti način. Ako ćete se oduševiti, neka to bude zato jer ste sami nešto osjetili.

Dakle, album ”Zemlja snova” možete preslušati i preuzeti na ovom linku.