ljuske od jaja

Korisno: ne bacajte ljuske od jaja

Metropol Zdravlje

Kalcij u kapsulama, kojima nadopunjavamo unos ovog važnog minerala u organizam, koštaju od 15 KM naviše, a u isto vrijeme bacamo ljuske od jaja koje su izrazito bogate kalcijem.

Ovo uglavnom znamo: osim što je prijeko potreban za pravilnu strukturu kostiju te neophodan za zdravlje i ljepotu zubi, kalcij pomaže očuvati zdravlje srca, živaca i mišića. Izrazito je važan za normalno zgrušavanje krvi te za provođenje impulsa u živčanom sustavu.

Takođe, pomaže u prevenciji alergije, depresije i PMS-a te ublažava bolove mišića i zglobova, a jedna od funkcija ovog minerala je i njegov pozitivan utjecaj na tjelesne hormone i enzime.

Dovoljne količine kalcija mogu preventivno djelovati, ublažiti ili spriječiti mnoge tegobe i bolesti. Hrana koja sadrži kalcij: voće (bademi, banane, suhe smokve), povrće (kelj, brokula, grah, grašak, špinat, zelje…), mlijeko i mliječni proizvodi.

Ipak, mnogi ne unose dovoljne količine tog minerala kroz svakodnevnu ishranu, pa koriste kapsule, koje koštaju 15 KM i više za jedan paket. Taj novac doslovno bacamo, bacajući ljuske od jaja.

A recfept za besplatni kalcij je vrlo jednostavan.

Pecite ljuske od jaja desetak minuta u pećnici na 180 stepeni, zatim pustite da se ohlade pa ih drobite dok se komadići ne pretvore u prah. Dobijenu masu možete svakodnevno dodavati u  sva kuhana jela i tako si povećati unos kalcija.