Steve Gottlieb svijetu otkriva tuzlanski UAM !!

Muzika BiH Show Time

Amerikanac Steve Gottlieb, pionir muzičke industrije novog doba i jedan od nekoliko najvećih svjetskih autoriteta u nezavisnom izdavaštvu, kao prvu grupu sa ovih prostora izdvojio je tuzlanski Univerzitet Angele Merkel.

Jedan od Gottliebovih istaknutih medija, portal VideoStatic (music video news & community), minulog vikenda je u rubriku ”Watch It” uvrstio video spot ”Vazduh” tuzlanskog alter electro-pop dueta U.A.M. (Univerzitet Angele Merkel), koji je, spomenimo to, bio ‘Hit sedmice‘ našeg portala na kraju januara.

Potpisan kao “Pure terror against the people and planet Earth“, spot talentiranih (i provokativnih) Tuzlaka našao se u društvu preporučenih video klipova trenutno najaktuelnijih svjetskih imena kao što su The Pretty Reckless, Gary Clark Jr, Lil’ Wayne, Lady Gaga, Twenty One Pilots i dr.

VideoStatic - U.A.M.

Kakva je vrijednost trenutka, koji je, parafrazirano, ”mali korak za svjetsku muzičku scenu, ali ogroman za neke nove muzičke generacije iz BiH”, pokazuje najkraći profil Stevea Gottlieba.

Kao producent se pročuo 1986. godine, kreirajući kompilaciju ”Television’s Greatest Hits”, s kojom je započeo unikatnu strategiju uvezivanja major labela i nezavisnih distributera. Tako je u ’90-ima nastao njegov TVT Records, zaslužan za uspjehe novih zvijezda kao što su Underworld, Nine Inch Nails, Pitbull, Sevendust, Ja Rule i brojni drugi. Slavni Billboard magazin je ovu etiketu od 2000. do 2005., dakle šest godina uzastopno, proglašavao nezavisnim izdavačem godine.

Gottlieb je uporedo predvodio i TVT Music Publishing, kompaniju koja je radove talentiranih autora plasirala poznatim artistima i diskografskim kućama.

Ukratko, ovaj Amerikanac je među prvima prepoznao i iskoristio promjene koje je muzičkoj industriji donijela digitalna revolucija, pa možemo vjerovati  i u viziju njegovog uredničkog tima VideoStatica, koji je uočio i podržao talent tuzlanskog U.A.M.-a. I, zašto ne – možda dao nadu ostalim ovdašnjim muzičarima da prave vrijednosti kad-tad budu nagrađene.