Las Balkanieras

Las Balkanieras: ako još niste upoznali ovu luckastu ekipu…

Glas.ba RTV

Nakon što smo vam ranije otkrili jedan ”domaći, a iz Njemačke” rock bend, evo još jednog takvog ženskog sastava, zabavnog i luckastog, koji iz Düsseldorfa ponekad stigne do Hrvatske, ali je u ostatku regije vrlo malo poznat.

One se zovu Las Balkanieras i prije 7-8 godina taj pjevački trio formirale su Balkaniera Mediteranovich, La Donna Bosanchera i Miss Russia, to znači Dalmatinka iz Splita, Bosanka iz Prijedora i Ruskinja iz Moskve.

Kako kažu, inspiraciju su u njima budili i razvijali burek, klapa, sarma, kolo, rakija i dancehall, pa kad su počele raditi sa reggae producentom Pionearom, interna zabava je postala zanimljiva i za publiku.

U Hrvatskoj su imale veliki nastup pred 14.000 ljudi na memorijalnom koncertu za Dinu Dvornika ”Kontra regula”, pojavile su se i na Splitskom festivalu (najbolji debitant 2009.), a onda im je Croatia Records 2010. izdala album ”Food Love Music”.

Ostatak regiona mogao ih je vidjeti u programu MTV Adria, koji je vrtio njihove spotove ”Ćiribiribela” i ”Moje plave oči”, ali uživo su malo gdje nastupale (osim jednom u Banja Luci).

We sing for Динар, €uros, Kune, Pound Sterling, Złoty, Schweizer Franken & Pубль, kažu. Dakle, Las Balkanieras su svoj trashpop predstavljale u brojnim zemljama Evrope, a KM valutu će valjda dodati poslije prve turneje po BiH.

Do tada, pogledajte neke njihove spotove.