Muzički roditelji i djeca: Gregg & Eliah & Devon Allman

Glas.ba RTV

Gregg Alman (69) je pjevač, gitarista, klavijaturista i autor legendarne američke southern rock grupe Allman Brothers Band, a njegovi sinovi Eliah (40) i Devon (44) su samostalni rock muzičari. Pričom o njima započinjemo serijal pod nazivom ”Muzički roditelji i djeca”.

Gregg Allman

The Alman Brothers Band su 1969. formirali braća Duane i Gregg Alman.

Prva dva albuma su imala ograničen uspjeh, a onda je 1971. stigao dvostruki live LP At Fillmore East, s kojim su se probili u prvi ligu američkog rocka. Album je imao nekoliko reizdanja, da bi 2014. izašao šestostruki CD-box sa snimcima sva četiri koncerta iz originalne Fillmore East serije.

I narednih nekoliko albuma (pogotovo Brothers and Sisters) imali su zapažen uspjeh, no vremenom su prorijedili diskografske aktivnosti. Hittin’ the Note kao 12. studijski album izašao je 2003., a naredne godine i koncertni One Way Out, na kojem, naravno, prevladavaju njihovi klasični brojevi iz prve faze.

Na svim albumima Gregg Alman je glavni autor i, pored bendovske karijere, razvijao je i solističku te do sada objavio 11 samostalnih albuma southern rock i blues rock stilova, dok se za ovu godinu najavljuje novi pod nazivom Southern Blood.

Iz nekoliko brakova Greg ima petero djece, a dvoje od njih su u svijetu muzike.

Mlađi Elijah Blue Allman je sin iz Gregovog braka sa čuvenom pjevačicom Cher, a kao pjevač i gitarista aktivan je od 1995. Radeći u grupama Deadsy i Elijah Blue and the Trapezoids, opredijelio se za potpuno drugačiji stil od očevog – industrial metal i nu metal.

Elliah Allman & Cher
Elijah Blues Allman sa majkom, popularnom pjevačicom Cher

Stariji, pak, Devon Allman, kasnije se počeo aktivno baviti muzikom, tek 1999. godine i stilski se opredijelio za blues rock.

Poput oca, i on je multi-instrumentalista (gitara, klavijature), pjeva, te se još bavi produkcijom i glumom.

Svirao je sa Devon Allman Honeytribe, Vargas Blues Band, Ocean Six i kao član super grupe Royal Southern Brotherhood (koja je 2012. objavila istoimeni album). Kako sam kaže, otac nije imao prevelik uticaj na njegovo sviranje jer je i odrastao bez njega, budući da se razveo od njegove majke svega par meseci po Devonovom rođenju.

U solo karijeri, dosta uspješnijoj od bratove, Devon Allman je izdao tri albuma: Turquoise (2013.), Ragged & Dirty (2014.) i Ride Or Die (2016.), koji je pokupio odlične kritike.