Sara & Jappa, otac i kćerka u akustičarskom duetu

Muzika - svijet Show Time

 

Ovo je jedna od romantičnih pričica naše muzike: pomalo zaboravljeni lider rock grupe Metak (“Da mi je biti morski pas”) vratio se na scenu, u duetu sa kćerkom, a sigurni smo da nije on nju ‘pogurao’, već obratno…

Željko Brodarić Jappa muzičko ime je gradio krajem 1970-ih i početkom ’80-ih kao pjevač, gitarista i autor pjesama sada već legendarne splitske rock grupe Metak, koja je u tom razdoblju izdala dva albuma, ”U tetrapaku” i ”Ratatatatija”, a proslavila se s hitom “Da mi je biti morski pas” (video podsjetnik na kraju teksta), kojemu je život produžila i kasnija obrada Gibonnijeve grupe Osmi putnik.

Poslije raspada Metka, Jappa je nastavio raditi kao solo kantautor (LP ”Majmuni”, 1982., sa zapaženim pjesmama ”Majmun radi što majmun vidi” i ”Split At Night”) te studijski muzičar na brojnim izdanjima. Još trajniju vrijednost ostvario je kao producent nekih značajnih albuma vrhunskih izvođača (Đavoli, Crvena Jabuka, Haustor, Animatori, Regata, Luky i dr.), ali i nekih novih imena (beogradski D’Boys, te Nemoguće vruće, Ritam srca i Kotrljajuće kamenje iz BiH).

Rat i brojne druge okolnosti učinile su svoje, te je Jappa nestao sa scene. Prošle godine potpisuje scensku glazbu i prepjeve za izuzetno uspješnu i rasprodanu predstavu splitskog HNK-a ”Kašeta brokava”, što je bila naznaka njegovog povratka.

Sara & Jappa

Čini se, pak, da je on ponajviše motiviran radom njegove kćerke Sare Brodarić. Nju je nova muzička generacija počela prepoznavati po pjevačkoj saradnji s Lukyjem, TBF-om, Dječacima, klapom Libar i grupom Studio Frendo. Prva nagrada žirija na Večerima francuske šansone, te uloga pjevačice u predstavi ”Romeo i Julija” u splitskom HNK-u označili su još ozbiljniji početak njezine muzičke karijere.

Možda će ona kasnije krenuti nekim novim smjerom, ali nakon što su se Sara & Jappa, kao akustični pjevački duo, u jazz izdanju prvi put publici predstavili u ljeto 2016. godine, otac i kćerka su otvorili tu svoju zajedničku epizodu.

Nastupe temelje na izvedbama poznatih jazz standarda i evergreen melodija iz ’40-ih, ’50-ih i ’60-ih godina prošlog stoljeća, koje su popularizirali pjevači kao što su Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Frank Sinatra, Peggy Lee, Tony Bennet i mnogi drugi izvođači tog žanra.

U ciklusu GKL Split ”Jazz u veljači”, Sara & Jappa će 14. 2. izvesti koncert ”My Jazzy Valentine”, a onda je za očekivati da će krenuti dalje od Splita…