Čudo sibirske aronije – preporuke i recepti (video)

Metropol Top teme Zdravlje

Aronija se sve češće izdvaja kao eliksir zdravlja i čudo prirode. Svakodnevnim konzumiranjem soka aronije vaše tijelo će biti vitalnije, a s velikom dozom antioksidansa postaje korisna preventiva.

Aronia Melanocarpa, bobičasto voće slično borovnic dobilo je naziv ‘sibirska’, jer se najčešće uzgajala u Sibiru zbog izuzetne otpornosti na veoma niske temperature.

Budući da se već uzgaja i u našim krajevima (Hercegovina, Crna Gora), ovaj donedavno slabo poznati ‘plod budućnosti’ sve nam je dostupniji. Štaviše, možete ga i sami zasaditi u svom vrtu, a budući da nema prirodnih neprijatelja, nije neophodna velika dodatna njega.

Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine), u većoj količini od ranije popularnije brusnice. Zbog toga je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija pa i teških metala. Od vitamina sadrži C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo rijedak vitamin P. Od minerala tu su kalcij, kalij, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga aronija sardži i rijedak voćni šećer sorbitol.

aronija bobice

Ljekoviti učinci aronije su višestruki i navodimo samo najpoznatije: pomaže boljoj cirkulaciji, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno djeluje na želudac i crijeva, popravlja imunitet organizma, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija

Također, aronija pomaže pravilnom radu i izlučivanju hormona štitne žlijezde i regulira rad pankreasa, pa može biti korisna u liječenju dijabetesa (šećerne bolesti).

Aronija još usporava starenje organizma i kože, ublažava nastanak bora i štiti od UV zračenja.

Kako se aronija najčešće koristi kao osušeni plod ili kao sok koji je jednostavno pripremiti, donosimo vam dva recepta, i video formatu i u tekstu ispod.

Za sok od aronije vam je potrebno:

2 kg zrelih aronija
1 l vode
800 gr šećera
1 limun

Bobice aronije očistite i isperite vodom. Potom u jednu posudu sipajte litar vode i šećer, pa je stavite da proključa. Količinu šećera možete smanjiti, ukoliko želite.

Kada voda proključa, polako je miješajte i postepeno dodajite bobice. Nastavite sa miješanjem, sve dok opet ne počne ključati. Tada polako pritiskajte aroniju kako bi pustila svoj sok.

Kada su bobice kuhane, smanjite temperaturu i ostavite još oko dvije minute da odstoji. Nakon toga, sklonite sa štednjaka i ostavite da se hladi.

Ohlađenu smjesu procijedite kako bi izdvojili aroniju, a dobijeni sirup vratite na štednjak i, nakon što opet proključa, sklonite ga sa ‘vatre’ i u njega sipajte pripremljeni limunov sok i dobro promiješajte.

Priprema sirupa od aronije je završena i sada ga možete uliti u bilo koju staklenu posudu koju možete poklopcem čvrsto zatvoriti.

Sirup pohranite na hladno i tamno mjesto i ostavite da odstoji barem jedan dan. Nakon toga možete ga konzumirati po potrebi svakog dana.

Preostale bobice iz sirupa nemojte baciti, već ih iskoristite za pripremu džema, kompota ili za pripremu voćnog kolača.