Suncokret

40 godina akustičarskog evergreena ”Prvi sneg”

GPS za dušu Vremeplov

Post u audio verziji:

 

Beogradska akustičarska grupa Suncokret započela je 8. februara 1977. u Studiju RTV Ljubljana snimanje svog prvog i jedinog albuma “Moje bube”, kojeg je obilježila jedna od najslavnijih balada akustičarskog rocka ”Prvi sneg”, poznata i kao ”Dolazi zima”.

Grupa je bila unikatna na sceni i prepoznatljiva po čak tri odlične pjevačice – Snežani Jandrlić, Biljani Krstić i Gorici Popović (kasnije poznata kao glumica). Pjevali su i muški članovi grupe, akustični gitaristi Bora Đorđević i Nenad Božić te basista Miodrag Bata Sokić.

Od ukupno 11 pjesama na albumu, dvije su bile obrade tradicionala (“Kara Mustafa” i “Moj đerdane”), dok je za većinu ostalih muziku i stihove napisao Bora Đorđević. No, ne i za najuspješniju, za baladu koja je označila cijelu karijeru grupe Suncokret, a koju potpisuje Dušan Mihajlović alias Dr. Spira, koji će kasnije predvoditi alternativni sastav Doktor Spira i ljudska bića.

Suncokret, Moje bube

Jedan od najkreativnijih omota među svim albumima tog vremena kreirao je Jugoslav Vlahović, do prije nekoliko godina i sam akustičar i član grupe Porodična manufaktura, koji je za vanjski i unutrašnji omot uradio originalne slikarske radove.

Ako niste znali: Poslije objave albuma “Moje bube” u grupi Suncokret su stalno izbijale nesuglasice među članovima o stilu muzike koju će izvoditi, zbog čega su se počele događati česte promjene u sastavu. Odlaskom Bore Đorđevića i Bilje Krstić (u Rani mraz), Suncokret je postao čak ‘električarska’ grupa, koju je predvodila Snežana Jandrlić i u kojoj je jedno vrijeme bubanj svirao Ivica Vdović Vd, kasnije poznat kao član Šarla akrobate, EKV-a i Heroja. Ali, ni u jednoj varijanti novog uspjeha nije bilo i Suncokret se raspao 1980.

Pogledajte dvije izvedbe pjesme ”Prvi sneg”, a prva je live verzija sa tri pjevačice (bez Bore Đorđevića), snimljena na koncertu u Subotici, 10. 12. 2011. priređenog kao ”Retrospektiva 50 godina festivala Omladina”, a drugu pjeva samo Snežana Jandrlić na jednom koncertu u Beogradu.