Kuća na osami – ekstravagantno ili blues za dušu?

GPS za dušu Jedi moli voli Nedosanjani svijet

Neki ljudi ne vole gradsku užurbanost i više im prija intima nekog zabačenog kutka u prirodi, poput našeg Bore Jankovića ‘Zelenkovca’, kojeg je otkrio čak i slavni lider shock-rocka, Alice Cooper. Ako volite osamu, pogledajte kakve čari vam može ponuditi.

Prije nekih mjesec dana, u pregledu poznatijih muzičkih festivala u BiH, spomenuli smo i Zelenkovac Jazz Festival, neobičan i jedinstven događaj baš po tome što njegov ‘otac’ Boro Janković ne želi nikakav veliki marketing, već ga po svaku cijenu održava jedinim ”osamljeničkim” muzičkim programom u regionu. Festival koji traje već impresivnih 16 godina održava se u šumi, 15 kilometara od Mrkonjić Grada, bez velike mase posjetitelja, ali svejedno uspijeva okupiti mnoga poznata imena jazza.

Jedna se zanimljivost dogodila prošle godine.

Nikome nije jasno, niti je važno, kako je slavni rock autor i pjevač Alice Cooper došao do fotografije jedne od drvenih kuća koje je Boro svojim rukama gradio, ali – u svom stilu – otac shock-rocka se poigrao: na instagram je stavio naizgled sablasnu građevinu iz Zelenkovca i ‘ponudio’ primamljivu nagradu Amerikancima koji bi se usudili na toj osami živjeti godinu dana.

Zelenkovac

Lijeva slika je Borin post na Facebooku sa uključenim Cooperovim oglasom, a desna pokazuje da kuća, zapravo, nije nimalo sablasna, dapače.

Boro i dalje cijelim bićem obožava poluizolovanost, priređujući u svom malom raju na Zelenkovcu razne izložbe i hepeninge, primajući slučajne turiste (uglavnom iz bijelog svijeta) i družeći se sa prijateljima i umjetnicima sličnih sklonosti.

Onima, pak, koji maštaju o potpunoj izolaciji, nudimo sjajnu galeriju slika sa pitoresknim kućama na osami. Možda vam se neki sličan san jednom ostvari…