Analiza uma, spot

Analiza uma predstavlja svoj prvi album (video)

Muzika - regija Show Time

Analiza umA, rock grupa iz Frankurta sačinjena od domačih muzičara, poslije nekoliko singlova predstavila je istoimeni debitantski album u izdanju Dallas Recordsa.

Album je nastajao još od 2012. godine i potrajalo je malo duže, jer se ponekada radilo u vrlo skromnim mogućnostima.

Kako kaže osnivač benda, Marko Pavić, zbog toga što ‘u razvijenom kapitalizmu srednja klasa mora raditi i po tri posla da bi mogla pristojno živjeti‘, bio je primoran da većinu instrumenata i vokala u studiju snimi sam, a upravo je i to razlog koji je odredio ovaj pomalo naivno – garažni zvuk albuma benda koji nije formiran kao klasičan rock bend od nekoliko članova, već za svaku poziciju postoje barem dva člana.

Pod utjecajem Atomskog skloništa, Majki, Azre, EKV-a, Smaka i Zabranjenog pušenja nastalo je 14 pjesama u kojima su inspiracija međuljudski odnosi, gubljenje moralnih vrijednosti i prelaženja granica koje često povrjeđuju ljudsko dostojanstvo.

”Ironija” je pjesma koja govori o današnjem vremenu, koje je moja omiljena grupa Atomsko sklonište davno prorekla i čiji sam stih citirao ‘Oni što dolaze za nama, sklapat će prijateljstva i putem kućnog kompjutera’. Pjesma ”Ona” je inspirirana istinitom pričom beskućnika koji je sve izgubio, ali puno i dobio – otvoren pogled na mnoge nove stvari i ljudske osobine koje do tada nije primjećivao. Iskreno se nadam, da će skorije vrijeme donijeti novu inspiraciju, da svi zajedno pjevamo o sretnoj ljubavi, pticama i cvijeću. (Marko Pavić)

Uz brojnu muzičku ekipu koja je stvorila album, smjenjujući se u raznim pjesmama (Željko Sarić, Semjuel Dedić – Semko, Nikola Brčić, Vojkan Runjaić, Dalibor Tasić, Saša Amić Slash, Michaela Sotele, Josip Mihaljević, Mišo Krpo, Dario Visković – Crni), izdvojimo Ivanu Marijan, koja će ostati tajna za potpuno otkrivanje tek na sljedećem albumu, a na ovom je otpjevala prateće vokale u pjesmama ”Analiza umA” i ”Gledaj” te svirala bas u spotu za pjesmu ”Analiza umA”.

Cijeli album poslušajte na Deezeru.