Arsen Dedić

Tako je govorio Arsen, bez dlake na jeziku…

Glas.ba RTV Muzika - regija

Ovaj video će vas i nasmijati i šokirati – da sto godina pogađate, ne biste otkrili koje je kultne rock izvođače posebno volio, a sa čijih koncerata je bježao. Ovu priču, koja je ilustracija i Arsena samog, s razlogom sada donosimo.

Iz redakcijske arhive smo izvukli jedan tonski zapis sa glasnim razmišljanjima Arsena Dedića o Beatlesima i Stonesima, o Presleyju i rocku globalno, u njegovom karakterističnom stilu – duhovito i istovremeno cinično s pokrićem.

A postoji važan razlog da vam ih sada prezentiramo.

Za koji dan će biti jubilarnih 60 godina otkako je Lennon ušao u muziku i epilog toga dobro znamo.

Naime, u martu 1957., tada 16-godišnji John Lennon formira skiffle grupu sa nekoliko prijatelja iz Quarry Bank škole u liverpulskom predgrađu. Najprije su se nazvali Blackjacks, pa ime promijenili u Quarrymen, u koji u ljeto ulazi 15-godišnji Paul McCartney kao ritam gitarista. Eto, praktično, time je počelo povijesno značajno, po nekima presudno poglavlje rock kulture.

Pripremajući redakcijsku ‘strategiju’ obilježavanja tog povijesnog trenutka, u arhivi smo pronašli neka tipično Arsenovska razmišljanja velikog kantautora i barda pop-poezije.