štednja vode

Štednja vode više nije samo savjet, nego postaje alarm

21. vijek Jedi moli voli Naučno (ne)dokazano

Od 3 postotka pitke vode, dva procenta ‘zaključano’ je u ledenim kapama i ledenjacima i samo 1 posto nam je dostupan za piće. A i njega čovjek ugrožava svaki dan.

Većina nas vodu uzima zdravo za gotovo. Okrenemo slavinu i voda teče. Kupamo se, peremo rublje i suđe, koristimo vodu bez da stvarno razmišljamo o problemu koliko su ugrožene zalihe ‘tekućine života’..

Zalihe pitke vode na našoj planeti nisu beskonačne, a čak 97 posto svih voda na Zemlji je slana voda koja nije prikladna za piće.

Zato je štednja vode postala životno važna tema, čak i u područjima kao što je naše, gdje se čini da vode ima u izobilju.

Racionalnom potrošnjom vode možete uštedjeti na računima za komunalne usluge, ali još važnije, pomoći u sprečavanju zagađenja vode u obližnjim rijekama i jezerima u koje se slijevaju komunalne otpadne vode.

voda

Evo nekoliko prijedloga za značajno smanjenje potrošnje vode.

  1. Provjerite cure li vam slavine ili cijevi

Samo lagano kapanje vode iz istrošene slavine može trošiti i do 75 litara vode dnevno. Veća propuštanja mogu trošiti i stotine litara vode na dan.

  1. Ne koristite WC kao pepeljaru ili koš za smeće

Svaki put kada opušak, maramicu ili neko drugo smeće bacite u WC i pustite vodu, potrošite pet do sedam litara vode. Prestanite to raditi i smeće bacajte u kantu.

  1. Provjerite curi li vam vodokotlić

Stavite malo boje za hranu u vodokotlić. Ako se boja počinje pojavljivati u WC školjci u roku od 30 minuta i to dok ne puštate vodu, to je znak da vam vodokotlić curi. Kvar treba popraviti odmah, a dobra je vijest da je većina zamjenskih dijelova jeftina i jednostavna za instalaciju.

ušteda vode

  1. Uz pomoć vodomjera otkrijte curi li vam negdje voda

Očitajte vodomjer, dva sata nemojte koristiti vodu i nakon dva sata ponovno očitajte. Ako vodomjer ne pokazuje isti rezultat, postoji pukotina koja će vam potrošiti puno vode – i puno novca iz kućnog budžeta.

  1. Instalirajte uređaje za uštedu vode

Upotrebom mnogih dostupnih sustava za uštedu vode može se znatno smanjiti potrošnja vode – čak i do 70 posto. Naime, u njima se protok vode može u svako vrijeme regulirati s inbus ključem. Osim toga, najbolji takvi sistemi sistemi za uštedu ne sadrže plastične i gumene dijelove, već isključivo materijale koji u dodiru sa pitkom vodom ispunjavaju higijenski standard (plemeniti čelik, bronca, mesing, srebro, ecobrass). Njihovom instalacijom možete ograničiti i vrijeme tuširanja, jer – ako niste znali – svaka dodatna minuta tuširanja odnosi 20 do 40 deset litara vode.

  1. Stavite plastične boce ili plovak u vodokotlić

Kako bi bitno smanjili potrošnju vode možete iskoristiti ovaj jednostavan trik: napunite dvije plastične boce s pijeskom ili šljunkom (nekoliko centimetara od dna) i stavite ih u vodokotlić kako bi smanjili količinu vode kojom se puni. Pazite da stavite boce dalje od mehanizma za puštanje vode, ali i da u kotliću bude ipak dovoljno vode za ispiranje. Ako vam se to čini prekomplicirano možete kupiti plovak za vodokotlić. Jeftin je i jednostavan za instalaciju, a tako se može uštedjeti deset ili više litara vode dnevno.

ušteda vode, tuširanje

  1. Izolirajte cijevi za vodu

Cijevi za vodu je jeftino i lako izolirati izolacijskom pjenom. Korisno je, jer će brže dobiti toplu vodu, a izbjeći ćete i rasipanje vode dok se zagrijava.

  1. Zatvorite vodu kad je ne koristite

Jedan od načina da smanjite uporabu vode je da isključite tuš kad se sapunate, a zatim ga ponovno uključite za ispiranje. Možda vam se to čini kao beznačajna ušteda, ali za četiri minute tuširanja potroši se oko 75 do 150 litara vode. Nema potrebe da voda curi ni dok perete zube. Samo namočite četkicu i napunite čašu vodom kojom ćete isprati usta.

  1. Ispirite britvicu u umivaoniku

Napunite umivaonik toplom vodom i u njemu ispirite britvicu dok se brijete. To će poslužiti svrsi baš kao i da je ispirete s tekućom vodom, a potrošit ćete daleko manje vode.

Fraza ‘moramo naučiti kako štedjeti vodu danas da bi je imali u budućnosti’ više nije samo dobro smišljeni slogan. O tome, na teži način, uče stanovnici Sarajeva, ali i nekih drugih vrećih gradova, u kojima su restrikcije vode sve češće.