MITA Group

Ko su eksperti za odnose s javnošću u BiH

Metropol Samo urbano

Ovo nije medijska top tema i neće privući pažnju velikog broja čitalaca, ali zbog činjenice da je PR, odnosni s javnošću, dio svih oblika naše svakodnevice, vrijedi bar zabilježiti kada eksperti iz te oblasti dobiju uglednu nagradu.

Na svakom koraku oko nas susrećemo se sa PR-om (public relations), što je specifična disciplina koja predstavlja umijeće stvoranja povoljnog mišljenja javnosti o nekoj organizaciji, instituciji ili pojedincu.

Sami, pak, eksperti za PR uvijek su u sjeni, gotovo nepoznati toj istoj javnosti čije stavove u velikoj mjeri kreiraju. Nisu ni medijske ‘zvijezde’ (premda je jedna grana PR-a specijalizirana za odnose upravo sa medijima), pa o njima nećemo čitati priče u novinama.

No, po prirodi njihovog posla drugačije ne može biti. Tek u nekim posebnim prilikama istaknuti PR-ovci dobiju svoj trenutak ‘slave’, a takva prilika je dodjela nagrada.

Naime, u okviru Međunarodne PRO.PR konferencije (utemeljene 2003. u Hrvatskoj), već šestu godinu se dodjeljuju ugledna priznanja PRO.PR Awards, namijenjena onima koji su pridonijeli razvoju struke.

Ovih dana je internacionalna komisija objavila imena ovogodišnjih dobitnika. Među njima je dvadesetak laureata iz raznih krajeva svijeta, a mi ćemo spomenuti one iz BiH: Ratko Kovačević, PR Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Nikolina Zeljko iz Spark poslovnog parka Mostar i Ilarija Bašić iz MITA group Sarajevo, agencije koja stoji iz brojnih atraktivnih reklamnih projekata i koja je, među ostalim, zapažena po TV projektu ”Dobre vijesti”.

U povodu obilježavanja 15. PRO PR konferencije, utemeljeno je i priznanje PRO PR Infigo Awards, koje će biti dodijeljeno uglednom bosansko-hercegovačkom komunikacijskom stručnjaku Ekremu Dupanoviću.