Jelena Janković pobjednica Balkan Photo Awarda 2016

Film & Foto & TV Show Time

U sarajevskoj Vijećnici odabrani su dobitnici nagrada u konkursu Balkan Photo Award za 2016, koji se održava u sklopu Balkan Photo Festivala, a pored ukupnog pobjednika izabrani su i najbolji u 11 kategorija.

Žiri od čak 12 članova – Myles Little (US, predsjednik žirija), Ilvy Njiokiktjien (NL), Srđan Živulović (SLO), Petar Jurica (CRO), Goran Lizdek (BiH), Daniel Mihailescu (RO), Srđan Ilić (SRB), Boryana Katsarova (BUL), Majlinda Hoxha (KV), Ljiljana Karadžić (MNE), Ana Farngovska (MKD) i Ferhat Uludaglar Zupcevic (TUR) – odabrao je pobjednike u 11 kategorija.

Canon Grand Prix Award – ukupni pobjednik konkursa i pobjednik u kategoriji ”Svakodnevni život” je beogradska autorica Jelena Janković sa fotografijom “Selfie kultura”. Jelena je nagrađena sa fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV, poklonom generalnog pokrovitelja Canon Bosna i Hercegovina.

Grand-Prix-Jelena-Jankovic-Everyday-life-Selfi-kultura-2016
Selfie kultura – najbolja fotografija konkursa Balkan Photo Award 2016

Posebno priznanje Festivala i pobjednik u kategoriji ”Kreativna fotografije” dobio je HanShun Zhou za fotografiju “Frentic city” i nagrađen je fotoaparatom Canon EOS 80D.

Ostali pobjednici po kategorijama su: Đula Bezeg u kategoriji Akt sa fotografijom “Blue body”, Franjo Matković u kategoriji Moda sa fotografijom “Fashion Fetish”, Irfan Ličina u kategoriji Fotografija mobilnim telefonom sa fotografijom “Senke”, Andrej Tarfila u kategoriji Priroda i okoliš sa fotografijom “Church in the fields of Sorško polje”, Ioana Cîrling u kategoriji Portret sa fotografijom ”Vlăduț”, MD Tanveer Hassan Rohan u kategoriji Sport sa fotografijom Traditional Wrestling“, Olmo Calvo u kategoriji Vijesti i događaji sa fotografijom “Idomeni, border closed”, Mattia Vacca u kategoriji Kulturna baština sa fotografijom -“S_ Ardia”, te Sasha Maslov u kategoriji reportaže sa serijom fotografija ”Veterani”.

Sve nagrađene radove možete vidjeti u fotogaleriji.

Izvor: http://balkanphotofest.com