bar

Vikend dilema: hoćete da se napijete brzo, a ne znate kako?

21. vijek Naučno (ne)dokazano

Vikend je i prohladno je. Dakle, imate najmanje dva razloga da se ‘zagrijete’. Ali, imate i jednu veliku dilemu: kako to ostvariti sa što manje ulaganja. Zanimljivo, nauka vam može dati odgovor.

Prije početka – napomena: ako pijete, ne vozite!

Gazirana pića pospješuju dejstvo alkohola

Grupa britanskih istraživača okupila je dvadesetak dobrovoljaca, koji su u različitim prilikama pili različite vrste alkoholnih pića: čistu vodku, vodku razblaženu običnom vodom i vodku sa gaziranom vodom. Prema rezultatima studije, objavljenim u časopisu Journal of Forensic and Legal Medicine, najviši nivo alkohola u krvi ispitanika izmjeren je, očekivano, kod onih koji su pili čistu vodku, a kod onih što su pili istu količinu vodke pomiješanu s istom količinom obične ili gazirane vode, rezultat je: opijeniji su bili konzumenti mješavine alkohola i gazirane vode.

Dijetalna gazirana pića pojačavaju efekat alkohola

Ako iz svoje doze alkohola hoćete izvući maksimum, dodajte joj – dijetalni gazirani sok!

Prema objašnjenju istraživača, dijetalni sok se brže izbacuje iz organizma u poređenju s običnim, čime praktično pospješuje apsorpciju alkohola.

Stres pomaže i opijanju i triježnjenju

Grupa kanadskih psihologa najprije su opili ispitanike, a zatim ih svrstavali u jednu od dvije stresne situacije: u prvu – držanje ruke u ledenoj vodi, u trajanju od deset minuta, s poluminutnom pauzom na svakih 60 sekundi te drugu – gledanje video zapisa hirurške intervencije na ljudskom oku. U kontrolnom (neutralnom) kontekstu, učesnici u studiji uranjali su ruku u posudu s vodom sobne temperature.

Kod ispitanika izloženih stresovima (hladna voda i video) nivo alkohola u krvi rastao je i dosezao maksimum znatno brže nego kod kontrolnih subjekata. Kod njih je, međutim, izmjeren i brži pad nivoa alkohola u krvi.

Poučak; ako se opijete na regularan način, uz neki podnošljivi stres možete se i brže otrijezniti.

bar

Alkohol efikasniji na prazan stomak

Ovo je većina ljudi već naučila kroz praktična iskustva, ali je teza ipak i naučno dokazana -alkohol brže i efikasnije djeluje kada se konzumira na prazan stomak.

Napomena: ispitivanje je pokazalo da vrećica čipsa nema nekog uticaja na brzinu i jačinu intoksikacije. Ozbiljnija meza, međutim, ima: koncentracija alkohola u krvi ispitanika koji su pojeli sendvič s piletinom i porciju pomfrita iznosila je 65 do 70 procenata nivoa alkohola u krvi subjekata koji su istu količinu žestokog pića popili praznog želuca.

Još statistike: istraživači kažu da se nećete samo brže opiti na prazan stomak, nego i da se siti pijanci osjećaju manje pijano u poređenju s gladnim.

Za produženo djelovanje alkohola – gladujte!

Napili ste se i želite da opijenost potraje što duže. U tom slučaju, nije dovoljno da pijete na prazan stomak; potrebno je da ne jedete ni poslije pijanke.

Ovo je jedan od zaključaka studije švedskih istraživača. Obrok uzet pet sati nakon što se opijete za 36 do 50 procenata ubrzava proces eliminacije alkohola iz krvotoka.

Eto, dakle, za apsolutno najbolji rezultat želje da se najbrže opijete sa najmanje para recept glasi: na prazan stomak pijte žestoko piće uz gazirani sok koji sadrži vještačke zaslađivače i nastavite sa potpunim uzdržavanjem od jela.

Ipak, prije ulaska u avanturu, pogledajte i ovaj poučni video.

1 razmišljanje na “Vikend dilema: hoćete da se napijete brzo, a ne znate kako?

Komentari su zatvoreni.