Samsø Labyrinten

Najveći stalni labirint na svijetu urađen od stabala

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Samsø Labyrinten je prirodni labirint u Danskoj koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći stalni labirint na svijetu. Otvoren 2000. godine na danskom otoku Samsø, labirint pokriva površinu od 60.000 kvadratnih metara i ima ukupnu dužinu staze od 5,3 km.

Napravljen je od više od 50.000 stabala i grmova, a na 186 različitih lokacija posjetitelji mogu pronaći određenu zagonetku koja će im, ako odgovore, pokazati pravi put ka jednom od mnogih izlaza.

Labirint je toliko velik da služi i kao mali park prirode. U njemu živi više od 25 vrsta ptica i šumskih životinja poput lisica i jelena. Iako je ogroman, u samom labirintu uvijek ima jako puno osoblja koje će vam rado pomoći da pronađete izlaz ukoliko se izgubite.

Priča je, zapravo, inspirativna i pokazuje kako se od ničega može napraviti atrakcija. Kad mi, ovdje, prihvatimo da nisu dovoljne samo bogom dane prirodne ljepote (kojih imamo u izobilju), nego je modernim turistima važan i poneki pametan, originalan i duhovit zahvat ljudske ruke, onda turizam Bosne, Hrvatske i Srbije može postati ekstra unosna industrija.