Ana Popovic & Buddy Guy

10 svjetskih gitaristica koje obavezno morate čuti

Glas.ba RTV

Bonnie Raitt, Kaki King, Sister Rosetta, Carol Kaye, Joni Mitchell, Rita Ford, Joan Jett… niz je žena sa gitarom koje ne zaostaju za muškim kolegama i nećemo analizirati zašto ne dijele jednaku slavu, nego tek preporučujemo – poslušajte ih.

Svaki od izbora tipa ‘deset najvećih’ ili ‘deset najboljih’ uvijek su subjektivna stvar, pa kad je tako – ovaj predloženi izbor svjetskih gitaristica koje morate čuti započinjemo s jednom iz naših krajeva.

Beograđanka Ana Popović sigurno je svjetska diva bluesa. Počela je 1995. u rhythm & blues / funk / soul grupi Hush, koja je u tri godine izvela više od 100 koncerata i ’98. snimila album ”Hometown”. U novom mileniju Ana je nastavila živjeti i raditi u Holandiji, a zadnjih nekoliko godina je stanovnica Los Angelesa.

Jedina je gitaristica koja je bila dio all-star turneje “Experience Hendrix 2014″, ima brojne nominacije i osvojene nagrade u bluesu, a nastupala je uživo sa muzičkim legendama, poput Solomona Burka i B. B. Kinga. Njezin zadnji album ”Trilogy” objavljen je u maju 2016. godine i na 3 CD sadrži 23 rock, blues i funk numere, snimljene sa brojnim gostima, među kojima su Joe Bonamassa, Robert Randolph, Cody Dickinson (North Mississippi Allstars), Bernard Purdie i reper Al Kapone.

Za predstavljanje Ane Popović u društvu istaknutih svjetskih gitaristica izabrali smo, kao posebno atraktivno, njeno sudjelovanje u izvedbi klasika ”Voodoo Chile” zajedno sa legendarnim Buddyjem Guyjem i Quinnom Sullivanom na Bluespalooza festivalu.