Glas.ba RTV Magazin

10 svjetskih gitaristica koje obavezno morate čuti

Ana Popovic & Buddy Guy

Bonnie Raitt, Kaki King, Sister Rosetta, Carol Kaye, Joni Mitchell, Rita Ford, Joan Jett… niz je žena sa gitarom koje ne zaostaju za muškim kolegama i nećemo analizirati zašto ne dijele jednaku slavu, nego tek preporučujemo – poslušajte ih.

Svaki od izbora tipa ‘deset najvećih’ ili ‘deset najboljih’ uvijek su subjektivna stvar, pa kad je tako – ovaj predloženi izbor svjetskih gitaristica koje morate čuti započinjemo s jednom iz naših krajeva.

Beograđanka Ana Popović sigurno je svjetska diva bluesa. Počela je 1995. u rhythm & blues / funk / soul grupi Hush, koja je u tri godine izvela više od 100 koncerata i ’98. snimila album ”Hometown”. U novom mileniju Ana je nastavila živjeti i raditi u Holandiji, a zadnjih nekoliko godina je stanovnica Los Angelesa.

Jedina je gitaristica koja je bila dio all-star turneje “Experience Hendrix 2014″, ima brojne nominacije i osvojene nagrade u bluesu, a nastupala je uživo sa muzičkim legendama, poput Solomona Burka i B. B. Kinga. Njezin zadnji album ”Trilogy” objavljen je u maju 2016. godine i na 3 CD sadrži 23 rock, blues i funk numere, snimljene sa brojnim gostima, među kojima su Joe Bonamassa, Robert Randolph, Cody Dickinson (North Mississippi Allstars), Bernard Purdie i reper Al Kapone.

Za predstavljanje Ane Popović u društvu istaknutih svjetskih gitaristica izabrali smo, kao posebno atraktivno, njeno sudjelovanje u izvedbi klasika ”Voodoo Chile” zajedno sa legendarnim Buddyjem Guyjem i Quinnom Sullivanom na Bluespalooza festivalu.

Ostavi komentar