Dirk Willems

Čovjek koji je spasio život svog progonitelja

GPS za dušu Jedi moli voli Pričam ti priču

Pobjegao je iz zatvora i mogao spasiti živu glavu, ali se, vidjevši da je njegov progonitelj upao u smrtonosnu klopku, vratio i pomogao mu…

Dirk Willems je rođen u Asperenu, u Holandiji. Pogubljen je 16. maja 1569.

Njegov jedini “zločin” bio je u tome što je javno propovijedao da krstiti treba samo odrasle ljude, koji su se sami odlučili za to, te da, u skladu s tim, nije ispravna praksa krštenja djece koja nisu u stanju ni o čemu odlučivati.

Upravo on i nekoliko drugih ljudi su se ponovo krstili, kao odrasle osobe, što je u to vrijeme crkva osuđivala i oštro kažnjavala.

Dirk je zbog toga bačen u zatvor, ali ubrzo je uspio pobjeći pomoću konopca koji je napravio od starih krpa.

Trčeći preko zaleđenog jezerca (kako pokazuje litografija objavljena stotinjak godina poslije), opazio je da je stražar, koji je trčao za njim, upao u ledenu vodu i počeo se utapati.

Villems se, iako je mogao pobjeći i tako spasiti vlastitu glavu, vratio i izvukao svog gonitelja na čvrsto tlo. Tada su već bili pristigli i drugi čuvari te su bjegunca opet vratili u tamnicu.

Kasnije je stavljen na muke i nakon što se nije želio odreći svojih uvjerenja, živ je spaljen na lomači.

Na temelju ove priče je James C. Juhnke 1990. godine napisao istorijsku dramu Dirkov odlazak (Dirk’s Exodus), a Dirk Willems je danas lokalni narodni heroj žitelja Asperena.