NLV: Koncertni uspjeh veći od očekivanog

Recenzije Show Time

Nezavisni mediji koji se bave (i) muzikom imaju važnu ulogu u razvijanju scene samo ako veliku pažnju posvete i podršku pruže onima koji dolaze – jer to mainstream mediji gotovo nikada ne čine.

Stoga, ljubaznošću redakcije Muzika.hr, prenosimo njihov izvještaj sa prvog velikog koncertnog predstavnjanja grupe NLV, u zagrebačkoj Tvornici, 20. januara. Razlog da to učinimo je sljedeći: ovaj prikaz je vrlo slikovit i vrlo poučan za svaki mladi bend, bilo gdje u našem regionu, koji ima ozbiljne autorske i sviračke ambicije.

Najprije podsjetnik: ne toliko davno formirani zagrebački indie folk trio Nikol, Luka i Vedran je evoluirao u petočlani sastav pod imenom NLV i u toj su postavi, krajem novembra prošle godine, objavili svoj prvi dugosvirajući projekt “NLV” kao self-released.

Njihov debi pokazuje sve vrline i mane nadarenih domaćih muzičara koji snimaju albume na engleskom. Da, to zvuči svjetski, ali pitanje je hoće li se to probiti ‘vani’, zapisao je kritičar portala Muzika.hr, Zoran Tučkar, dajući albumu visoku ocjenu ”vrlo dobar”.

NLV su za Tvornicu nastupili kao septet, pojačane s dvije prateće vokalistice, s gostom Goranom Farkašem na gajdama i također s gostujućom limenopuhačkom sekcijom. Vidno impresionirana, Nikol je ispalila odmah na početku: “Usrala sam se”.

Još se nisam kandidirao, ali kad dođem na vlast, raspisat ću referendum da uđe u Ustav da se zabrane komentari na sceni tipa: “Usrala sam se”. No dobro. Nikol je scenom potpuno dominirala, kako vokalno, tako i svojom pojavnošću i može Nikol ili bilo tko iz benda pričati što želi, no na sceni je najupečatljiviji i najekspresivniji njen glas.

 NLV, Nikol

Sastav je odavao dojam da je autorski mnogo zreliji nego izvođački, no to se može promijeniti, ključne riječi su: svirka, svirka i svirka.

Koncert je počeo s pjesmom “Bitter”, koja otvara njihov album. Goran Farkaš se pridružio na “Not Dark Yet” s impresivnim dionicama na gajdama. I kad već spominjem instrumentalne dionice, ostatak sastava se držao previše povučeno. Muzika koju izvode je kvalitetna i traži smjeliji pristup, više riskiranja, igranja, možda čak i improviziranja, pa makar to bilo rušilo opći dojam.

Tako je falila jedna bezobrazna, psihodelična, atonalna dionica na “Look Around You” bilo da se suprotstavi sjajnim vokalizama od Nikol bilo da od nje preuzme dramatski moment i još malo se poigra s pjesmom na nepredvidivom terenu.

Grace Slick iz Jeffersona imala Martya Balina, Jormu Kaukonena i Paula Kantnera kao svoje protuteže i nadgradnju. Urbana je legenda da je Patti Smith tjerala svoje momke u bendu da za svaki novi koncert smisle novu solažu. Pa, eto ideje… Koliko god bio opčinjen vokalom Nikol, riječ je još uvijek o bendu, a ne o pjevačici i pratećem sastavu.

Koncert je priveden kraju u mnogoljudnom sastavu, obogaćen dobrodošlim limenim puhačima koji su dodali potreban intenzitet. “My Funeral” je na veličanstveno onostrani način zatvorila regularni dio, a “You” je na prvom bisu izazvala oduševljenje okupljenih.

Akustično izvedena “Electric Feel” iz repertoara MGMT je dovela do zajedničkog pjevušenja – pogođena obrada za odabranu publiku.

Repriza “Look Around You” samo je potvrdila ono što smo već svi znali: imamo sjajne autore i sjajnu interpretatoricu, nebrušene dijamante pred kojima je mnogo lekcija i koji pokazuju da bi mnoge od tih lekcija mogli naučiti za ‘pet plus’.

Zoran Tučkar, Muzika.hr
foto: Leonora Bedić