požar u kuhinji

Upozorenje: kuhinjski raj lako može postati pakao (video)

Dome slatki dome Metropol

Za mnoge žene kuhinja je njihovo malo carstvo, kojim vladaju i u kojem  uživaju. Ipak, ponekada se može pretvoriti u pravi pakao zbog samo jednog trenutka nesmotrenosti. Pogledajte video upozorenja i savjete.

Prema statistikama o kućnim požarima, pored onih koje izazivaju neispravne elektro-instalacije, najveći broj njih nastaje u kuhinji. Nevjerovatno je koliko često se događa da se, nakon samo trenutka nepažnje, u posudi zapali ulje ili druga masnoća, ostavljeni na štednjaku da se ugriju prije nastavka kuhanja.

Mnogi refleksno posegnu za vodom – a baš to je najkatastrofalnije!!!

Naime, kad vodom polijete zapaljeno ulje, uslijedi burna reakcija u kojoj dolazi do rasplamsavanja plamena koji naraste nekoliko puta za samo par sekundi i tada je požar nemoguće ugasiti bez pomoći vatrogasaca, a oni sigurno ne mogu stići na vrijeme da spriječe ogromnu štetu.

Ako već nemate mali vatrogasni aparat u kuhinji (a malo ko ga ima), jedini ispravan način za gašenje ovakve vatre bilo bi uklanjanje izvora topline, dakle sklanjanje posude sa štednjaka, i prekrivanje poklopcem čime će se vatri oduzeti kisik koji joj je potreban za gorenje.

U priloženom videu možete pogledati kakvu katastrofu izaziva pokušaj gašenja vodom, a takođe i u dramatičnom snimku, koji su na FB profilu nedavno postavili zagrebački vatrogasci i koji ima skoro 100 hiljada pregleda, što potvrđuje da je ovo problem koji treba stalno isticati.