Ivo Andrić, Na Drini ćuprija

Ivo Andrić dobio kutak u Nobelovom muzeju u Stockholmu

Cooltura Saznajem

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je danas izložbenu postavku posvećenu dobitniku Nobelove nagrade Ivi Andriću u Nobelovom muzeju u Stockholmu u okviru programa službene posjete Kraljevini Švedskoj.

Postavka, između ostalog, sadrži originalne rukopise Ive Andrića, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije.

Crnadak je izrazio zadovoljstvo jer je Ivo Andrić, više od 55 godina nakon sto je nagrađen, dobio svoj kutak u Nobelovom muzeju u Štokholmu.

Ova pisac, kazao je Crnadak, u svojim djelima do savršenstva je opisivao mentalitet, duh i logiku BiH i njenih naroda, dodajući da je u teškim historijskim trenucima, pred Drugi svjetski rat, ostvario i značajnu diplomatsku karijeru.

Ovo je prvi put da je dio Nobelovog muzeja posvećen Andriću, što je rezultat inicijative upravo ministra Crnatka i dogovora s menadžmentom Muzeja iz aprila prošle godine.

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, za svoj cjelokupni književni opus. Rođen je 1892. godine u Travniku, a umro je u Beogradu 1975. godine, gdje je i sahranjen.

(FENA) M.L.