FENA Novost: Europa uzvraća Trumpu za komentare da je NATO ‘zastarjela organizacija’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-16 19:04:33

Europa uzvraća Trumpu za komentare da je NATO ‘zastarjela organizacija’

BERLIN, 16. januara (FENA) – Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je oštro odgovorila na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je nazvao NATO savez “zastarjelim” i kritizirao politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama od njemačke kancelarke, prenosi AFP.

U žustrom intervjuu koji je dao za dvoje europskih novina, Trump je uputio niz verbalnih napada prema Europi, pozdravljajući odluku Velike Britanije da napusti Europsku uniju i dodavši da će još nekoliko zemalja napustiti blok.

Uz strah koji raste u Europi zbog sumnji u predanost Trumpa  transatlantskom savezu i naznaka da će se on okrenuti prema Rusiji, Merkel je upozorila da Europa sada mora preuzeti odgovornost za samu sebe.

-Mi Europljani držimo našu sudbinu u sopstvenim rukama – rekla je Merkel novinarima u Berlinu kada su je pitali da komentira Trumpove kritike, dodavši da će raditi na tome da EU jača svoju ekonomiju i da ustraje u borbi protiv terorizma.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da je Europa zapanjena Trumpovim komentarima o NATO-u, samo pet dana uoči inauguracije ovog milijardera i biznismena za budućeg predsjednika SAD-a.

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2jXy3vg