Eyot

Niški sastav Eyot najavio 4. album ”Innate” (video)

Muzika - regija Show Time

Poslije dvogodišnje diskografske pauze, Eyot pjesmom ”Veer” najavljuje novi, svoj četvrti album, koji će se 20. februara 2017. pojaviti u izdanju njujorške izdavačke kuće Ninety and Nine Records.

Album je u Chicagu snimio i miksao legendarni inženjer zvuka, producent i muzičar Steve Albini, koji je u svojoj karijeri sarađivao sa imenima kao što su Nirvana, PJ Harvey, Pixies, Mogwai itd. Albini je poznat i po tome da je zadržao analogni način snimanja – dakle, ‘’Innate’’ je snimljen i smiksan za tri dana bez korištenja računara.

“VEER smo odabrali kao prvi singl jer, po našem mišljenju, najviše povezuje novi album sa prethodnim radom. Samo  ime je igra reči – osnovno značenje je nagla promena pravca, što se može i čuti u kompoziciji, a izgovor je jasan i mi ga povezujemo sa Lepenskim Virom, kome je i posvećena. Zapravo, ceo koncept albuma je takav da predstavlja posvetu balkanskom podneblju, preko imena kompozija do njihove strukture, melodija, harmonije i ritma.” , kaže pijanista i kompozitor Dejan Ilijić.

Eyot je alternative / ambient / jazz grupa I postoji od 2008. godine, a do sada su izdali tri albuma i nastupali u više od dvadeset zemalja po cijelom svijetu, te pobrali sjajne kritike najuglednijih svjetskih kritičara, kao i publike.

Aktuelnu postavu grupe čine Dejan Ilijić – piano, Slađan Milenović – gitara, Miloš Vojvodić – bubnjevi i Marko Stojiljković – bas.

Foto: Zoran Radosavljević