grupa Sikter

Oproštaj Siktera koncertom u studiju Muzičke produkcije BHRT

Muzika BiH Show Time

Muzička produkcija nekadašnje RTV Sarajevo (danas BHRT) od osnutka u 1960-ima imala je presudnu ulogu za muzičku scenu BiH. S nekim novim idejama, od prošle godine, čini se, opet polako gradi jednaku poziciju.

Od Indexa, preko Bijelog dugmeta do svih BH muzičkih zvijezda u ’70-ima i ’80-ima, studiji za snimanje i programi radija i televizije gradili su poseban status tzv. Sarajevske pop scene.

Nakon što su ratne devedesete razgradile sva ranija postignuća, i Muzičkoj produkciji je trebalo puno, možda i previše vremena da bar počne povratak na nekadašnje ‘staze slave’. Kako to često biva, njeno kormilo je, prvo, trebao preuzeti neki mlađi, poduzetniji i ambiciozniji urednik, a njega je uprava BHRT našla u Jasminu Feroviću Feri, koji je do tada radio u muzičkoj redakciji BH Radija 1.

Projekt ‘Domaće note’ (otkrivanje, podrška i studijska snimanja perspektivnih domaćih muzičara), oživljavanje vlastite izdavačke djelatnosti (prošlogodišnji album grupe Hari Mata Hari ”Ćilim”) i serijal ‘Koncerti u Studiju 2’ samo su najvidljiviji i najefektniji veliki koraci u povratku Muzičke produkcije tamo gdje joj jeste mjesto – da potiče novu muzičku scenu u Bosni i Hercegovini.

Koncertu u Studiju 2 događaju se u najvećem studiju MP, pred maksimalnih tristotinjak gledalaca i ne bi bili značajniji od bilo koje klupske svirke u gradu da ih BH Radio 1 ne prenosi uživo, a kamere BHT-a snimaju za odloženo emitiranje u svom programu. Tako ovi koncerti imaju nacionalnu vrijednost, a istovremeno arhivsku.

Prvi u seriji bio je koncert Sinan Alimanović Trio, u martu 2016. godine, slijedili su Divanhana, Erogene zone, Konvoj i Sevdah Takht Damira Imamovića, pred kraj godine, te Hari Mata Hari kao prvi u 2017.

Divanhana, koncert u Studiju 2
Koncert Divanhane u Studiju 2

Za 31. 1. zakazan je novi ‘Koncert u Studiju 2’, a nastupa sarajevska alternativna rock-funk-soul grupa Sikter.

Ovaj sastav već duže vrijeme nije aktivan, dapače najavljuje da će ovaj događaj biti njihov formalni razlaz, da će se, u ovom formatu, konačno oprostiti od publike. A zaslužili su, itekako, da taj trenutak bude poseban.

Samo nekoliko detalja iz biografije benda to potvrđuje. Njihov spot ”Pain in Brain” se 1995. pojavio u programu MTV-a, što je bilo prvo predstavljanje neke BH grupe na ovom svjetskom kanalu. Za legendarni koncert grupe U2 u Sarajevu, 23. septembra 1997. na stadionu “Koševo”, Bono je Sikter izabrao za predgrupu, a s njim se iste godine nastupili i na svečanom otvaranju Pavarotti centra u Mostaru. Među nagradama koje su dobili izdvaja se trofej Davorin 2006. za video spot ”My Music”.

Albumi Siktera ”Now, Always, Never”, ”Queen of the Disco”, ”Don’t You Miss Me”, ”My Music” te ”Ego trip” iz 2009., sa jedinstvenim izrazom u kojem su miješali rock, funk, soul i disco elemente sa muzičkim izrazom podneblja koje ih je odgojilo, uz izvrsnu produkciju i maštovite aranžmane… sve je to Sikter učinilo jedinstvenim bendom u cijelom regionu.

Eto, ako se već definitivno opraštaju, onda je najbolji način da to bude u Studiju 2 – između ostalog i zbog toga što sada nosi ime ”Studio Esad Arnautalić” po nedavno preminulom čuvenom sarajevskom producentu i ”ocu popularne muzike u BiH”.

Iz Muzičke produkcije naglašavaju: za koncert (kao i sve ostale u serijalu) ulaznice se ne naplaćuju, a oni koji žele uživati u njemu mogu se prijaviti na mail adresu produkcije.