Balkaneros u studiju

BalkanEros s novom pjesmom počeo rad na drugom albumu

Muzika BiH Show Time

Ove godine će prvi album ”Balkanjeros rokenrol” iz 2015. dobiti svog nasljednika: grupa je u studiju Muzičke produkcije BHRT-a snimila novu pjesmu i tako započela rad na svom drugom albumu.

Muziku i stihove za novi broj napisao je lider Balkanerosa Haris Abdagić, snimanje je obavio producent u Muzičkoj produkciji Adnan Mušanović, a nakon miksanja i masteringa u studiju Croatia Recordsa, slijedi i snimanje video spota.

– Novom pjesmom Balkanerosi prezentiraju i jedan novi sound, s puno ritma, veselja i retro zvukova. U ovom trenutku mogu samo otkriti da ova prva tema, radnog naziva ”Da da da”, koketira s francuskim swing zvucima, – pojašnjava autor.

Balkaneros, Haris Abdagić u studiju

Rad na novom albumu trebao je početi još u jesen prošle godine, ali onda je stigla neočekivana ponuda Federalne Televizije da Balkaneros u dužem razdoblju bude host-bend njihovog najgledanijeg ”Bingo Showa”, dakle da se svakog vikenda uživo pojavi u ovoj emisiji.

– Ogromna je to i obaveza i odgovornost, ne samo prema Televiziji, nego i prema jako velikom auditoriju, – kaže Haris Abdagić. – Istovremeno, za bend je to značilo da ćemo neke aktivnosti morati znatno reducirati, a neke odgoditi, kao što je rad na novom albumu. Možda presudno da ponudu prihvatimo bila je potpuna nova i moderna koncepcija emisije, koju nam je predstavio tim FTV-a, na čelu sa urednicom Jasminom Jokić-Hajrić i redateljem Dejanom Radonićem. Tada se to pretvorilo u veliki izazov i, evo, mi već treći mjesec prvenstveno uživamo u nekim drugačijim muzičkim istraživanjima.

Balkanerosi, naravno, nastavljaju sa redovnim televizijskim nastupima, ali su našli dovoljno prostora da počnu i rad na novom albumu. A u njegovoj realizaciji otvorile su se još neke nove velike mogućnosti, budući da su prošle godine ušli pod okrilje Croatia Recordsa, najveće diskografske kuće u regionu.

Balkaneros u studiju

Grupa sada ima značajno pojačanu ekipu. Petorki koja je prošlo ljeto nastupila na nekoliko muzičkih festivala u BiH, Hrvatskoj i Srbiji – Haris Abdagić (vokal, akustična gitara), Ermin Bihorac (akustična gitara, prateći vokal), Aldin Šehić Šama (bas gitara, prateći vokal) te blizanci Sead i Semir Solo (perkusije) – priključila su se još dva izvrsna instrumentalista, klavijaturista Armen Škobalj i ‘povratnik u bend’ saksofonista Almin Redžepović Crni.

Novi instrumenti i vrsni muzičari još su više obogatili zvuk, ali je jednako važno, kako ističe Haris, da je grupa sada i kreativno bogatija, jer svaki član daje ogroman i specifičan doprinos u kreiranju stila, u aranžiranju pjesama, u idejama, a njihovu posebnu unutrašnju ‘alhemiju’ otkriva interni naziv: oni sebe sada nazivaju – Balkaneros Bandidos!