Miki Jevremović

Umro Miki Jevremović

In memoriam Muzika - regija Show Time

Nakon teškog moždanog udara, koji je imao nekoliko dana prije Nove godine, danas je u svojoj 75. godini u Beogradu preminuo poznati pjevač zabavne muzike Miki Jevremović.

Miodrag Miki Jevremović, (rođen u Beogradu, 27. 3. 1941.) karijeru je počeo ranih 1960-ih, snimajući prepjeve svjetskih hitova, što je u to vrijeme bilo popularno u domaćoj diskografiji.

Prvi singl ”Samson” objavio je 1962., a poznati su i neki drugi snimci prepjeva iz narednih nekoliko godina, kao ”Korina” (country tradicional ”Corinna, Corinna”), ”18 žutih ruža” (”18 yellow roses”, američkog pop pjevača Bobbyja Darina), ”Zelena zelena trava mog doma” (”Gren Gren Grass Of Home”) i ”Kuća izlazećeg sunca” (”The House of Rising Sun”, tradicional koji je proslavila rock grupa The Animals) za koji je prepjev napisao Branislav Rakić.

Miki je, uz Sabahudina Bahu Kurta, Đorđa Marjanovića, Radmilu Karaklajić, Indexe, Žarka Dančua i druge ovdašnje poznate pjevače, vrlo veliku popularnost stekao i u nekadašnjem SSSR-u, krajem ’60-ih i u ranim ’70-ima

Početak i najplodnije razdoblje njegove pjevačke karijere obilježile su pjesme ”Mama”, ”Pijem”, ”Ako jednom vidiš Mariju”, ”S kim si sada kad je tužno vreme” i ”Pesnikova gitara” te u kasnijoj fazi ”Grkinja” i ”Neka toče staro vino”.

S uspjehom je nastupao na svim festivalima zabavne muzike u bivšoj Jugoslaviji, a jedan od onih na kojem je najčešće pjevao bio je Splitski festival, gdje je ostvario svoje uspješnice “Jedna soba s pogledom na more” (1973.), “U kamenu pjesma piše” (1976.), “Mjeseče, ti stari druze moj” (1977.), “Jedina moja” (1978.), “Staro vino” (1980.) i “Ludo more” (1983.).

Njegovi najprodavaniji LP albumi su ”Crni kofer i gitara” (Jugoton, 1977.), ”Za zaljubljene i za mene” (Diskoton, 1981.) i ”Grkinja” (PGP RTB 1983.).