Mezarkabul live

Otkrijte i ovo: Pentagram metal – na turski način! (video)

Muzika - svijet Show Time

Među osam miliona bendova u svijetu sigurno ćete propustiti ogroman broj onih koje bi možda vrijedilo upoznati, ali kako ih iskopati u tom moru? Mi slučajno naletismo na tursku varijantu Pentagrama i melodičnog heavy metala.

 

Upišete u tražilicu pitanje ”How many bands are there in the world?” i odgovor iz nekoliko recentnih izvora glasi – na internetu ih je zabilježeno oko osam miliona.

Upišete li, pak, pojam ‘Pentagram band’, svi rezultati upućuju na američke pionire heavy metala i njegovog podžanra doom metala, grupu koja je formirana 1971. i još je aktivna, a aktuelni osmi studijski album Curious Volume izašao im je u ljeto 2015.

Dakle, teško je samo na ovaj način saznati da i u Turskoj postoji metal bend Pentagram.

Formirali su ga u Bursi, 1986. godine, gitarista Hakan Utangaç i bubnjar Cenk Ünnü, a u svoj osnovni metal izraz ugradili su muzičke elemente svoje rodne Anatolije.

Mezarkabul/Pentagram

Možda im jeste bilo važno – za pokušaj proboja na internacionalnu scenu – da prva četiri albuma (između 1990. i 2001.) snime s pjesmama na engleskom jeziku, ali autentični i puno zanimljiviji su postali tek kada su propjevali na maternjem, na petom albumu ”Bir” (2002.), ili makar u kombinaciji tekstova na turskom i engleskom, na albumu ”MMXII” iz 2012.

No, za izlazak na scene izvan domovine nisu mogli biti Pentagram. To ime su ostavili za domaću upotrebu, dok su drugdje nastupali pod imenom Mezarkabul, što je dosta čudan, ili za metalce ipak prirodan naziv, a znači otprilike ”prihvatanje groba”.

Predstavimo njihovu trenutnu postavu, pa onda poslušajte i pogledajte tri njihova atraktivnija broja.

Dakle Pentagram/Mezarkabul su Gökalp Ergen – glavni vokal (od 2010), Hakan Utangaç – ritam gitara, prateći vokal (od 1986), Metin Türkcan – solo gitara, prateći vokal (od 2000), Tarkan Gözübüyük – bas gitara, prateći vokal (od 1987) i Cenk Ünnü – bubnjevi (od 1986).