TBF, hip hop sastav iz Splita

Muzički vremeplov: TBF se lansirao u orbitu

GPS za dušu Vremeplov

Kada se 12.1.2000., tri godine poslije debija, pojavio drugi album trip-hop grupe TBF ”Uskladimo toplomjere”, njihov ‘odjeb je lansiran’ u orbitu i zauvijek će kružiti iznad ovog muzičkog neba.

Na današnji dan 2000. godine u izdanju diskografske kuće Menart objavljen je drugi studijski album splitske hip hop grupe TBF (The Beat Fleet) pod nazivom “Uskladimo toplomjere“. Svih 14 songova – s prepoznatljivim rukopisim – kritički komentar zbivanja u društvu, velikim dijelom kroz šaljive priče – napisali su članovi grupe Aleksandar Saša Antić, Dragan Lukić Luky, Luka Barbić i Mladen Badovinac.

Produkciju je pod pseudonimom “Kreten Bija Kreten Osta” potpisao Dragan Lukić, splitski autor, klavijaturist i producent, koji je ranije radio s grupom Daleka obala, a kasnije će započeti i svoju solističku karijeru.

U hit numeri “Genije” semplirana je u disco ritmu poznata pjesma Josipe Lisac “Ti si genije”, a među uspješnijima bile su još “Obračun kod Hakikija” i “Odjeb je lansiran“. U reizdanju albuma, dvije godine kasnije, dodane su bonus pjesme “Pljačka” i “Crna kava“.

Iako će tek kasnije dobijati najpriznatije diskografske trofeje Porin (dvadesetak puta), za album “Uskladimo toplomjere” TBF je dobio pet priznanja tadašnje hrvatske rock nagrade “Crni mačak”, a još važnije – od ovog izdanja specifični dalmatinski hip hop postaje uspješni podžanr sam za sebe.