Sevdah

Tuzlaci nominiraju sevdalinku za nematerijalnu baštinu UNESCO-a!

Cooltura Saznajem

Predstavnici Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla obavijestili su danas gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o aktivnostima u vezi s nominacijom sevdalinke za upis na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Za razliku od susjednih zemalja (Hrvatska na ovoj listi ima desetak nematerijalnih kulturnih dobara, a iz oblasti muzike čak četiri – klapsko pjevanje, istarsko dvoglasno pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici, bećarac te nijemo kolo, plesno kolo Zagore), BiH je do sada relizovala samo jedan takav projekat, pa je 2014. na popis uvršten tradicionalni vez iz Zmijanja.

Sevdalinka je najpoznatiji tradicionalni muzički izraz ovih krajeva i odavno je zaslužila da bude pod zaštitom UNESCO-a.

Tim više je vrijedna akcija članova Udruženja, koji su u saradnji s diplomiranom etnologicom Muzeja istočne Bosne Vesnom Isabegović podnijeli su inicijativu Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-m za nominaciju sevdalinke kao nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, odnosno Državna komisija za saradnju sa UNESCO-m prihvatila je inicijativu koja je upućena u dalju proceduru.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović čestitao je članovima Udruženja na aktivnostima koje provode u cilju očuvanja sevdalinke, kao jednog od najznačajnijih nematerijalnih dobara u okviru kulturno-historijskog naslijeđa u BiH.

Tokom sastanka razgovarao je i o organizaciji 9. Festivala sevdalinke, koji bi trebao biti upriličen u Tuzli u aprilu, saopćeno je iz Grada Tuzle.

(FENA/Glas.ba)