Elvis Presley, Heartbreak Hotel

Rock vremeplov: Heartbreak Hotel je sve promijenio

GPS za dušu Vremeplov

Kada je 10. 1. 1956. godine u RCA studiju u Nasvilleu Elvis Presley snimio ”Heartbreak Hotel”, ni on sam kao koautor nije mogao slutiti koliko će ta pjesma značiti za budućnost rock kulture.

Čim se pojavila na singlu 27. 1., strmoglavo je uzletjela do prvih mjesta na listi pop i country & western (!) hitova i ubrzo u komercijalnom smislu postala prvi Elvisov milionski tiražni singl, no još je bilo vrlo uspješnih hitova iz te rane faze rock and rolla, ali malo koji je toliko utjecao na neke buduće stubove rocka.

Za Georgea Harrisona to je bilo ”rock and roll bogojavljenje”, Keith Richards je u autobiografiji zapisao da je ”Heartbreak Hotel” bio prvi rock and roll koji je čuo i da je imao ogroman utjecaj na njega, dok Robert Plant kaže da mu je ova pjesma promijenila život.

Zanimljivost za kolekcionare: Pjesmu “Heartbreak Hotel” sa još tri songa (među kojima je i obrada “Jumpin’ Jack Flash”), objavila je grupa Guns N’ Roses na singlu 1988. godine – samo u Japanu, u tiražu od svega 500 primjeraka.

Uz Elvisov original, poslušajte i Guns n’ Roses obradu.