Robby Krieger i John Densmore

Zar već toliko? Obilježeno 50 godina prvog albuma Doorsa!

GPS za dušu Vremeplov

Ni kiša nije mogla pokvariti skromno slavlje u Los Angelesu, 4. januara, kada je grupa fanova, zajedno sa dva originalna člana Doorsa, obilježila pedeset godina od izlaska debitantskog albuma kultne rock grupe.

U izdanju hollywoodskog Sunset Sound Recordersa, 4. januara 1967. godine pojavio se debitantski album psihodelične rock grupe The Doors.

S pjesmama poput “Light My Fire“, “The End“, “Alabama Song (Whisky Bar)“, “Break On Through (To the Other Side)” i “The Crystal Ship“, koje su potpisali svi članovi grupe, Jim Morrison, Ray Manzarek, Robby Krieger i John Densmore, The Doors su se trenutačno lansirali u vrh svjetske rock scene.

The Doors, album

Koliki je značaj ovog albuma pokazuju sljedeći podaci: uvršten je na listu 500 najvećih albuma svih vremena, u Grammy Hall of Fame su uključeni i album i numera ”Light My Fire”, američka Kongresna knjižnica ga je 2015. uvrstila u nacionalni registar kulturnih dobara, a i publika je rekla svoje – originalno izdanje je prodanu u 20 miliona kopija.

Proslavom koja se dogodila u Los Angelesu, na mjestu gdje je bend i nastao, i službeno je 4. januar proglašen danom Doorsa, a obilježavanje polustoljetnog jubileja albuma ”The Doors” se nastavlja u martu ove godine, za kada je najavljeno reizdanje u obliku trostrukog CD i LP paketa.

Svečanost u Gradu anđela posebno je bila vrijedna zbog prisustva originalnih članova benda, gitariste Robbyja Kriegera i bubnjara Johna Densmorea, koji se odsvirali klasik “L.A. Woman” (naslovna fotografija). Podsjetimo: klavijaturista Ray Manzarek je preminuo 2013., a Jim Morrison 1971.