Rock vremeplov: 45 godina grupe Time (video)

GPS za dušu Vremeplov

Bio je petak, 7 januara 1972. i u Zagrebu je prvi puta nastupila tek osnovana nova grupa nazvana Time i premda nije tako najavljivana – riječ je u prvoj super-grupi u rocku tadašnje Jugoslavije.

Grupu je nepuna dva mjeseca ranije formirao pjevač Dado Topić, koji je u jesen ’71. napustio Korni grupu, želeći započeti svoj vlastiti put i u okupljanju novog sastava pomogao mu je menadžer Vladimir Mihaljek, koji će u idućim godinama biti vodeće ime tog posla.

U postavu su još ušli klavijaturista Tihomir Pop Asanović (ex Generals), gitarista Vedran Božić (ex Grešnici, Roboti, Wheels Of Fire), basista Mario Mavrin (BP Convention), bubnjar Ratko Divjak (ex Dinamiti) te klavirista i flautista Brane Lambert Živković (ex Grupa 220).

Time je već na prvom koncertu, uz obrade nekih rock standarda, izvodio i autorske pjesme Dade Topića koje će se sredinom 1972.  godine pojaviti na njihovom debitantskom albumu u izdanju Jugotona (kao jedan od prvih rock LP-ja u tadašnjoj zemlji). Riječ je o songovima “Istina mašina”, “Za koji život treba da se rodim”, “Kralj alkohol”, “Pjesma No 3” i “Hegedupa upa”.

Zanimljivost: kao gost grupe Time, na ovom koncertu nastupio je austrijski jazz-rock sastav The Messengers, čiji bubnjar je bio Peco Petej, koji je u to vrijeme studirao na Muzičkoj akademiji u Grazu. Nekoliko godina kasnije Petej će se naći u jednoj od postava grupe Time.

Dado Topić

U našem ‘rock vremeplovu’ podsjetimo da je istog datuma, 7. januara, ali osam godina kasnije, i Parni valjak imao zanimljiv koncert: pod imenom Steam Roller nastupio je u diskoteci “Odiseja 2001” u Milanu.

Bio je to rezultat započete saradnje sa svjetski poznatom izdavačkom kućom CBS i milanski koncert je činio uvod za novi album na engleskom jeziku. On će biti objavljen tokom godine pod nazivom “City Kids“, ali ne s novim materijalom nego prepjevom jednog songa sa prvoga albuma “Dođite na show” (“When The Show Is Done”, tj. “Predstavi je kraj”) i devet sa LP-ja “Gradske priče” iz 1979. Po pjesmi “Ulične tuče”, prevedenoj kao “City Kids”, album je i dobio ime.

Na ovom engleskom izdanju, koje je distribuirano u Europi, našle su se, među ostalima, “All I Need Is A Ticket” (Kartu za natrag), “New Direction” (Jablane) i “Page Of Diary” (Stranica dnevnika). Nove verzije su, kao i prethodni studijski album, snimane u Milanu, u produkciji benda.

Steam Rollers (Parni valjak) - City Kids

Zanimljivo je ovom prigodom spomenuti da su slične avanture imali nešto kasnije Atomsko sklonište i Divlje jagode.

Pulska je grupa pod imenom Atomic Shelter 1983. godine objavila album “Space Generation” sa starim pjesmama prepjevanim na engleski. Jagode su pod imenom Wild Strawberries 1987. u Engleskoj snimile istoimeni album, s tom razlikom da su se na njemu pojavile i dvije nove pjesme, “Wild Boys” i “Fire on the Water”.

Kao što je poznato, ni jedna od tri grupe nakon ‘engleskih albuma’ nije postigla zapaženu internacionalnu karijeru. Međutim, sasvim drugu vrstu međunarodnog priznjanja dobio je Parni valjak poslije više od 20 godina. U Poljskoj su, naime, sedam tamošnjih izvođača 2002. snimili album sa 12 obrada poznatih Valjkovih pjesama na poljskom jeziku. U novim aranžmanima i sa prilagođenim novim naslovima tu su se našli songovi od “Lykajac twoje lzy” (“Stranica dnevnika”) do “Mia sto budzi sie” (“Zastave” sa istoimenog albuma iz 2000.) – broj koji je na You Tube kanalu (vidi ispod) dostigao već više od 5 miliona pregleda!

https://youtu.be/ktlWzoGBtqE