Knockin' on Heavens Door

Zašto više cijenimo zauvijek izgubljeno nego ono što imamo?!

Brbljaonica Show Time

Istorija se stalno ponavlja: puno velikih muzičkih zvijezda počnu pomalo tonuti u zaborav, a onda poslije njihove uglavnom neočekivane smrti planeta poludi za njihovim djelima. Upravo se to događa u najnovijem slučaju Georgea Michaela.

Britanska pop zvijezda 12 godina nije objavila novi album, prije nepune tri godine Virgin EMI je na tržište pustio njegovu kompilaciju koja je imala minornu prodaju, a danas – samo sedmicu nakon njegove smrti – agencija The Official Charts Company objavljuje da je najbolji plasman na službenom britanskom chartu ostvario njegov kompilacijski album “Ladies & Gentlemen: The Best Of George Michael” iz 1998. godine, bilježeći nevjerovatan porast u prodaji u od 5.625% !!!

U isto vrijeme “Last Christmas” (iz 1984) zabilježio je 3.6 miliona streamova, a najprodavaniji vinilni singl u Velikoj Britaniji je reizdanje njegove pjesme “Freedom ’90“. Iako bi većina još nedavno vjerovatno pitala ”a ko ono bješe George Michael?”

Kako u naslovu rekosmo, istorija se samo ponavlja.

Album ”Blackstar” je poslije Bowieve smrti (čiji 70. rođendan ćemo obilježiti za nekoliko dana, 8. januara, a samo dva dana poslije i prvu godišnjicu smrti) po svim prodajnim parametrima odmah postao platinasti, što se ovom autoru nije dogodilo od albuma ”Tonight” iz 1984., dok je ama baš na svim velikim svjetskim top listama postao ‘broj 1’, što se Bowieu nikada ranije u karijeri, ni sa jednim od prethodna 24 albuma, nije dogodilo.

Prince također jeste za života bio velika zvijezda, sa strašnim komercijalnim rezultatima, ali, recimo, dva zadnja njegova studijska izdanja iz 2015. na američkoj i nekim drugim listama imali su najgori plasman od svih ranijih izdanja (osim debija iz 1978.). A, onda, nakon što je umro 21. 4. 2016. godine, 20 različitih njegovih albuma u isto vrijeme su uskočili na Billboard 200 listu, a Prince je postao prvi i jedini artist koji je tada imao čak 5 (starih) albuma među Billboard top 10.

Četrnaesti studijski album Leonarda CohenaYou Want It Darker” izašao je 21. 10. 2016. i čim se pojavila slutnja da se njime legendarni kantautor oprošta s nama (i pogotovo poslije njegove smrti pola mjeseca kasnije), prodaja je odmah krenula bolje nego u slučaju prethodnih albuma.

Posthumne prodaje izdanja Elvisa Presleya, Michaela Jacksona, 2Paca, Amy Winehouse i nebrojenih drugih zvijezda i danas su diskografski rudnici zlata. Većina njih su u godinama prije nego su zauvijek otišli postajali, u najmanju ruku, neinteresantni publici. Međutim, kad god bi odlazak nekog od velikana bio obilježen kakvom-takvom ‘misterijom’, onda je i smrt postajala show. Možda baš zbog ovoga naš naslov ni nema nikakvog smisla – jer pravi odgovor na pitanje je čuvena fraza ”The Show Must Go On”.