grupa Sinovi

Nova imena region-scene: Sinovi (Lukavac)

Muzika BiH Show Time

Rock metal grupa Sinovi dolazi iz Lukavca, gradića čiji opis ‘industrijska BIH provincija’ čini jedan od važnih ključeva u odgonetanju posebnog rock undergrounda u koji se ovaj sastav smjestio.

Je li u metropoli (čitaj: nadomak svih velikih medija i brojnih klubova u kojima se može redovnije svirati) lakše biti svoj i izgraditi autentični stil ili je provincija (čitaj: niko nam ništa ne diktira) prednost u ranoj fazi razvoja?

Grupa Sinovi sebe ovako označava: “Naša muzika je kombinacija nas samih i naše želje za čvrstim i energičnim zvukom, te instiktivnog nagona ka tamnoj strani rocka.”

Da, baš to je iskra koju su mogli pokupiti u takvoj ‘industrijskoj provinciji’, gdje samo čvrsti opstaju i gdje je tamna strana života tako prirodna. U tom smislu, odgovor je jasan: u bilo kojem drugom okruženju Sinovi ne bi mogli biti baš takvi.

Ergo, Sinovi su Ervin Begić (bas gitara), Jasmin Mehić (bubanj), Davorin Đuranović (gitara) i Samir Lulić (gitara, glas), a okupili su se 2013. godine, uprkos tome što ne pripadaju istoj generaciji, što su odrastali u različitim muzičkim okruženjima, od punka, preko post-punk/darkwave stila do modernog rock/metal zvuka. I možda je baš ta različitost proizvela posebnu fuziju koja se odražava u zvuku i stilu benda.

Evo kako glasi njihova radna biografija.

U dvije godine uspjeli su složiti desetak vlastitih pjesama i tu kolekciju, jednostavno nazvanu ”Demo”, 2015. godine im je izdao (ko bi drugi?) uporni tragač za novim, drugačijim i alternativnim, Zdenko Franjić za svoju etiketu ”Slušaj najglasnije”.

U isto vrijeme bend je svirao po BiH, Hrvatskoj i Srbiji, u većim, manjim ili najmanjim klubovima, svejedno, jer su znali da je to jedini način sticanja scenskog iskustva. Nastupili su i na nekoliko rock festivala, među kojima su Kaleidoskop Tuzla (2014.), UFO Osijek (2015.), Demo liga Zenica (2015.) i Gitarijada Zaječar (2015.), gdje su stigli do finala, kao jedan od četiri najbolja benda iz regije.

Sinovi, metal rock grupa iz Lukavca

Vratimo se na početak ove priče i pokušaj da objasnimo ko su i šta su Sinovi.

Industrijsko okruženje i manično lice modernog čovjeka osnovna su inspiracija i glazbena tematika benda. S takvim temeljem svoju muziku nazivaju concrete-metal-soul.

”Concrete-metal, jer je industrijsko okruženje u kom smo odrasli ostavilo traga u našem zvuku, a soul – jer, iako smo muzički džankiji, kao većina nas koji radimo ovakve stvari u cilju vlastite satisfakcije, u sebi smo pronašli i izraženu potrebu za renesansom Čovjeka u ova gadna vremena” – pojašnjavaju Sinovi.

Ovu naizgled kontradikciju objašnjavaju i naslovi njihovih pjesama, ”Goli na asfaltu”, ”Oluja (Vrisak mrtve ribe)”, ”Oko bez lica”, ”Der Meister Alchemist”, ” Crna rupa”, Sloboda je glad” s jedne strane i ”Puls novog srca” i ”Nova mašina” na drugoj strani.

Četiri posljednja spomenuta naslova su nove pjesme Sinova, koje čine album čiji izlazak bend najavljuje.

Taj novi materijal predstavljaju na turneji koju su otvorili 24. decembra 2016 u klubu Artman Undergrounder, a nastavljaju 7. januara u Zenici (Klub Zona), pa slijede Novi Sad, Vinkovci, Osijek, Niš, Beograd… te u drugom dijelu premijerno predstavljanje u Sloveniji gdje Sinovi do sada nisu svirali.

Dok ih nekada i negdje ne upoznate uživo, pjesme Sinova možete preslušati na njihovoj SoundCloud stranici.