sušenje rublja

Opasno sušenje odjeće na radijatorima

Metropol Zdravlje

Bh. standard nije toliki da u većini kućanstava imamo još i sušilicu za rublje, pa je u zimskom periodu, za one koji imaju centralno grijanje, idealno rješenje – sušenje na radijatorima. Upozorenja poslije jednog istraživanja možda će promijeniti tu praksu.

Sušenje oprane odjeće na vrelim radijatorima za naše domaćice ima višestruku vrijednost: brzo je, komforno i besplatno, a vjeruje se da dobro dođe i posredno ovlaživanje zraka u zagrijanim prostorijama. Već ova druga ”blagodet” je zabluda: sušenje rublja zimi u zatvorenom prostoru podiže razinu vlage za skoro 30 posto, što je previše i nije dobro.

Što se drugih, ozbiljnijih posljedica tiče, i ranije je upozoravano kako boravak u prostorijama u kojima se suši odjeća može izazvati glavobolje i probleme s disanjem, a sada su neka nova istraživanja pokazala da time možemo i dugotrajno ugroziti zdravlje.

Budući da se sva pranja obavljaju deterdžentom i omekšivačem, ispitivanja su pokazala da se, za vrijeme ubrzanog sušenja na vrućim radijatorima, u zrak brže i intenzivnije ispušta veliki broj raznolikih hemijskih jedinjenja koja su vrlo opasna za zdravlje i mogu čak dovesti do obolijevanja od raka.

Među otkrivenim hemikalijama bilo je čak sedam opasnih zagađivača zraka, a među njima su acetaldehid i benzen, koji su u SAD-u označeni kao kancerogene supstance.

Čak i faktor ”besplatnog” na kraju ne ispada istinit: sušenje na radijatoru ometa protok topline domom, odnosno smanjuje se efikasnost radijatora, što u konačnici vodi pojačavanju grijanja te većim računima.

Sušilica, znači, nije više stvar luksuza, ali jeste, nažalost, problem našeg standarda.

Iz svega proizilazi – tokom suhih zimskih dana oprano rublje najbolje je sušiti vani, na dvorištu ili balkonu. Ono jeste sporije nego ljeti, ali rublje se ipak osuši, čak i ako je vani minus. Najprije se zaledi pa postupno postane suho. Takođe, prednost sušenja na otvorenom je i to što rublje neće poprimiti razne neugodne mirise, primjerice, od cigareta ili prženja luka.

Ako i to otpada kao vaša opcija za zimsko sušenje, onda se bar pokušajte pridržavati savjeta da opranu odjeću sušite u prostoriji koju najmanje koristite, a nakon toga je ipak i provjetrite.