Teorija zavjere? Misterija? Ili: kako Google nudi odgovore?

GPS za dušu Svijet tajni

Subota veče. Upisujem sedam slova u Google pretraživač. Ukucavam “a-r-e”, a onda “j-e-w-s”.

Od 2008. godine, Google pokušava predvidjeti šta je pitanje koje možda želite postaviti i nudi vam izbor. I to je ono što je učinio u ovoj prilici: odmah, nakon tih 7 unesenih slova (u našem prijevodu 12 slova – ‘jesu li Židovi’), ponudio je listu potencijalnih ”mojih” pitanja: “Jesu li Židovi rasisti”, “Jesu li Židovi bijeli”,  “Jesu li Židovi kršćani”, a na kraju “Jesu li Židovi zli”.

Jesu li Židovi zli?

To nije pitanje koje sam ikada mislio postaviti. Nisam bio u potrazi za tim, no tu je. Pritisnem enter. Pojavljuje se stranica rezultata. Znači, pitanje za Google je bilo ”Jesu li Židovi zli?”, a Googleov odgovor je bio: Židovi su zli.

Dokaz je bio na mom ekranu, cijela stranica rezultata, devet od 10 koji su “potvrdili” upravo to.

Rezultat na vrhu, s web-mjesta zvanog Listovative, ima naslov: “Top 10 glavnih razloga zašto ljudi mrze Židove”. Kliknem na njega: “Židovi su preuzeli marketing, miliciju, medicinu, tehnologiju, medije, industriju, kinematografiju itd., i dalje se suočavaju sa svjetovima [sic] zbog neobjašnjivih doprinosa iz neslavne prošlosti poput represije u cijeloj Europi”.

Google – pretraživanje. To je ono što činimo svi mi, cijelo vrijeme. Kad god želimo znati bilo šta – mi guglamo.

Stranica obrađuje najmanje 63.000 pretraživanja u sekundi, otprilike 5 puta dnevno. Googleovu misiju kao tvrtke predstavlja banner naslov na korporativnim stranicama, a to je da se “organiziraju svjetske informacije i da ih se učini univerzalno dostupnima i korisnima”. Google nastoji da vam dadne najbolje, najvažnije rezultate.

U ovom slučaju je treći najbolji, najrelevantniji rezultat za upit pretraživanja “Jesu li Židovi …” link na članak iz stormfront.org, neonacističke web stranice. Peti rezultat je video na YouTubeu: “Zašto su Židovi zlo. Zašto smo protiv njih”, šesti je iz Yahoo Answers: “Zašto su Židovi toliko zlo?”, sedmi rezultat je: “Židovi su demonska duša s drugog svijeta”, a deseti vodi na jesus-is-saviour.com i naslov “Judaizam Satanic”.

Osjetio sam se kao da sam ušao u neki paralelni svemir u kojem je crno bijelo, a dobro je loše. Mislim da je možda ono što sam zapravo učinio to da sam pronašao jedan od podzemnih izvora koji to tiho njeguje. A tu je cijelo vrijeme, naravno. Samo nekoliko tipki udaljen… na našim prijenosnicima, našim tabletima, našim telefonima.

Objavljeno u The Guardianu