FENA Novost: U Mostaru održana radionica za roditelje o postavljanju granica

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 11:28:10

U Mostaru održana radionica za roditelje o postavljanju granica

MOSTAR, 15. prosinca (FENA) – U organizaciji  zajednice aktivnih roditelja – BUDI TU sinoć je u Mostaru održana radionica na temu Postavljanje granica s ciljem promoviranja pedagoškog pristupa roditeljstvu.

Po riječima ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordane Buljan Flander, odgovorno je poučiti roditelje zašto su batine štetne i što mogu činiti drugačije, odnosno bolje u interesu djeteta, ali i cijele obitelji.

“Roditelji odgajaju svoju djecu prema modelu vlastitih roditelja, tj. onako kako su njih odgajali. Većina roditelja igra tu ulogu, s tim da su  katkad uvjereni da znaju što točno rade, a katkad sumnjaju u svoje poteze i metode. U nastojanju da budu ‘najbolji’ najčešće oslobađaju vlastitu djecu poteškoća koje su pred njima. Previše ih štite ili rade stvari umjesto njih i time šalju krivu poruku da oni to ne mogu sami te koče njihovo osamostaljivanje i razvoj samopouzdanja”, kazala je psihologinja Mirjana Brajković, ispred Centra za djecu, mlade i obitelj SPES.

Dodala je kako su neki roditelji popustljivi, neki pretjerano strogi, a neki nedosljedni u svojim reakcijama. Po njezinom mišljenju, na taj način zbunjuju djecu, koja iznova testiraju njihove granice i kriterije.

 “Pedagoški pristup odgojnim mjerama uvelike nam je pomogao u svakodnevnim problemima koje imamo s mališanima. Upravo je taj pristup temeljna ideja pružanja podrške roditeljima kroz organizaciju radionica s istaknutim pedagozima praktičarima u Bosni i Hercegovini i regiji.  Sretne smo što su roditelji u našoj zemlji prepoznali važnost radionica za roditelje i posjetili radionicu u velikom broju”, istaknule su Mirna Mišić i Josipa Terzić-Rezić, idejne začetnice BUDI TU – zajednice aktivnih roditelja.

 Nakon uvodnih izlaganja predavačice su odgovarale na brojna pitanja koja su roditelji postavljali anonimno tijekom predavanja.   

 

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2hoazgw