Quijotanje, predstava

Quijotanje, komad koji zbog teme prizivamo na veliku turneju

Cooltura Gledam

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru ovaj vikend je u znaku premijere i dvije reprizne izvedbe predstave “Quijotanje”, autora Dragana Komadine, u kojoj uloge tumače Jelena Kordić Kuret, Anđela Bulum, Bojan Beribaka i Ivan Skoko.

“Quijotanje” (izvedeno od ”Don Quijote”, kao alegorija na ‘borbu s vjetrenjačama’) govori o slučaju vršnjačkog nasilja među starijim adolescentima, koje je oslonjeno na korumpirani sustav gdje su djeca političkih moćnika zaštićenija od druge djece te modele vladanja svojih očeva (ne)svjesno prenose na svoj mikrosvijet.

Dolazak nove učenice, Ire, povrijedit će taštinu (Su)Zane, neokrunjene razredne princeze. Zana će uz pomoć svojih školskih kolega, od kojih je jedan njezin stvarni dečko, a drugi potajno zaljubljen u nju, pokrenuti niz događaja isprepletenih u mreži ljubomore, ucjene i fizičke prisile, što će dovesti do zastrašujućeg epiloga.

Quijotanje, pozorišna predstava

Quijotanje je u svoju tematsku matricu udružilo nekoliko tipova zlostavljanja: emocionalno, seksualno i kulturološko. Poniženje se odvija na nekoliko razina, sveobuhvatno je i tragično.

Ovo nije samo naglašavanje problema, već predstava progovara o nužnosti samopouzdanja pojedinca, potiče mlade ljudi na preispitivanje odnosa moći u sustavima stvorenim na nepotizmu i klijentalizmu.

Dramska priča Dragana Komadine upozorava kako sraz bezdušnih novokapitalista i budućih naraštaja počinje u školi, pa je namijenjena mlađoj populaciji, prvenstveno srednjoškolcima i studentima. Ali, zbog aktuelnosti teme, zbog (nažalost) sve učestalijeg vršnjačkog nasilja, poruka je jednako namijenjena i profesorima, roditeljima i svima koju mogu (ne)utjecati na pojavu o čijim posljedicama sve češće čitamo u najtragičnijim vijestima.
Zbog svega toga “Quijotanje” je teatarski komad koji prizivamo na veliku turneju diljem regiona, uz apel odgovarajućim ministarstvima da to omoguće, zbog otrcane ali vrlo razumne argumentacije: bolje spriječiti…