FENA Novost: “ManjiNE“ se dogovaraju kako izvršiti pritisak civilnog društva na zakonodavce

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-12 12:01:45

“ManjiNE“ se dogovaraju kako izvršiti pritisak civilnog društva na zakonodavce

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) – Pripadnici civilnog društva na današnjoj debati pod nazivom “ManjiNE“ žele se dogovoriti na koji način izvršiti pritisak civilnog društva na zakonodavce da bi se što prije pristupilo izmjeni Ustava BiH i Izbornog zakona BiH da bi manjine ostvarile zakonima zagarantovana prava – izjavio je Feni predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Naglasio je da više od tri godina nakon popisa stanovništva nisu poznati tačni podaci koliko ima manjina. 

– U Parlamentarnoj skupštini BiH odlučeno je da u roku od 90 dana Vijeće ministara BiH da prijedlog kako riješiti problem implementacije presude „Sejdić-Finci“ – kazao je  Finci, dodajući da ostaje da se krajem februara vidi da li će taj prijedlog usvojiti državni parlament.

U težnji da dobije kandidatski status u Evropskoj uniji Bosna i Hercegovina morat će u okviru Upitnika Evropske komisije odgovoriti na pitanja kao što je „Kako tretirate manjine?“.

– Predsjedništvo BiH je u Master planu ugradilo implementaciju navedene presude. Jasno je da bez sređivanja velikih političkih tema, od izbora u Mostaru i Stocu do presude „Sejdić-Finci“, kandidaturu ne možemo dobiti – istakao je direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) Žarko Papić.

Debata je jedna od aktivnosti zagovaračke kampanje “Donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona u domenu izbornih prava nacionalnih manjina“ koju Fondacije za socijalno uključivanje u BiH i IBHI provode u okviru Projekta održivosti civilnog društva uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj pod simboličnim sloganom “Biti manjina ne znači biti manji – manjiNE“ .

 

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2gvDyQA