Ivo Andrić, predstava u Travniku

Travnik obilježio 55. godišnjicu Nobelove nagrade Andriću

Cooltura Gledam

Uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade za književnost rock kantautoru Bobu Dylanu (koji neće prisustvovati ceremoniji u Stockholmu), u Travniku je danas, daleko od pažnje svjetske javnosti, izvedena zanimljiva predstava – posvećena našem književnom Nobelovcu, Ivi Andriću.

Dakle, u povodu 55. godišnjice dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, u petak (9. 12.) u Travniku je izvedena kazališna predstava “Dram radosti”, koja govori o životu i djelima ovog velikog književnika.Predstavu su izveli članovi Dramskog studija Centra za kulturu, a producent Oliver Jović kazao je kako ona, kroz prikazivanje dokumenata i tehnike, poput teatra sjenki, prati književnikov život, od rođenja 1892. godine u Travniku, stvaranja književnih djela i dodjele Nobelove nagrade, pa sve do smrti u Beogradu 1975. godine.

– Prikazujemo Andrićevu ostavštinu, koja je i danas vidljiva, i želimo prikazati sve zbog čega je on čovjek koji je najviše promovirao naš grad i BiH – kazao je Jović, podsjećajući kako je novac od Nobelove nagrade Andrić donirao za knjižnice u BiH.

Kako je kazao kustos Memorijalnog muzeja ”Rodna kuća Ive Andrića” Enes Škrgo, sve godišnjice posvećene Andriću, pa i ona koja se odnosi na dodjelu Nobelove nagrade, s vremenskom distancom ne blijede, nego dobivaju na vrijednosti.

– Međutim, tu je drugo pitanje, kako se mi kao društvo odnosimo prema tome. Ono što možemo uraditi jeste da pokušamo objasniti što je važnost i ljepota Andrićeve literature, odnosno da je to trajna vrijednost, dok su nagrade samo njena potvrda – kazao je Škrgo.

Istaknuo je kako to što je Andrić rođen u Travniku ima veliku važnost za taj grad, kako u kulturološkom, tako i u sociološkom i turističkom smislu, ali da se postavlja pitanje kako postići da ta činjenica postane dio svakodnevnog života Travnika, a ne samo prilika za obilježavanje godišnjica.

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu 10. decembra/prosinca 1961. godine, za roman “Na Drini ćuprija” te tako postao prva osoba iz bivše Jugoslavije koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost.

(FENA) I.B.