Eagles band

Muzički vremeplov: megahitovi ‘na današnji dan’, 7/8. 12.

GPS za dušu Vremeplov

U rubrici ‘na današnji dan’ podsjećamo na tri pjesme koje su obilježile ne samo doba u kojem su se pojavile: “(Sittin on) the Dock of the Bay”, ” Na Na Hey Hey Kiss Him” i ”Hotel California”, koju donosimo u drugačijoj i nevjerovatnoj verziji.
Jedna od najvećih zvijezda soul & rb muzike svih vremena, Otis Reding, na današnji dan, 7. 12., završio je snimanje pjesme “(Sittin on) the Dock of the Bay” i samo tri dana kasnije, 10. 12. 1967. poginuo u avionskoj nesreći.

Posthumno objavljena početkom 1968. na albumu The Dock of the Bay (proglašen za jedan od 500 najvećih svih vremena) postala je zauvijek njegov zaštitni znak.

 

Pop rock grupa iz New Yorka Steam postojala je samo dvije godine, 1969.- 70., i objavili su samo jedan album. A na njemu su imali pjesmu koja spada u kategoriju ‘One hit wonders’ – “Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye” i na današnji dan 1969. godine dospjela je do prvog mjesta američke top liste. No, još je slavnija postala nakon što je 1977. godine postala himna u američkoj baseball ligi, a kasnije je prihvaćena i u NHL ligi, te na australskim ragbi stadionima.

 

Hotel California je peti studijski album američkog rock benda Eagles i jedno od najbolje prodavanih izdanja ikada u popularnoj muzici, te je rangiran kao 37. Rolling Stone listi 500 najvećih albuma svih vremena.

Album se pojavio 8. 12. 1976., a naslovna tema je i najslavnija pjesma Eaglesa, a donosimo je u jednoj drugačijoj, nevjerovatnoj verziji.

https://youtu.be/fW1dUnBhwL8