Može li se nešto postići zabranom koncerata?

Muzika - regija Show Time

Ukrajinci zabranili koncert Emira Kusturice, Švicarci nisu dopustili Thompsonov koncert, u Hrvatskoj tražili zabranu nastupa Miroslava Ilića i Ace Lukasa, u Beogradu prikupljali potpise za peticiju da se zabrane koncerti Dine Merlina i Đorđa Balaševića (!), pokušaj zabrane protestnog rock koncerta povodom Dana oslobođenja Beograda u organizaciji inicijative ‘Ne da(vi)mo Beograd’… ovo su samo neki od medijskih napisa koji su se pojavljivali uglavnom ove godine (i nekih prošlih), pokazujući da ni muzika – ili neki likovi u njoj – ne mogu biti imuni od tereta naše političke stvarnosti.

Ipak, nije to samo naša praksa, jer su u nekim krajevima svijeta zabranjivani koncerti Madonne ili Bon Jovija, takođe sa političkim prizvukom. I da ne bude zabune, događalo se to u prošlosti i u ‘demokratski razvijenim zapadnim zemljama’, što znači – politika, na koncu, sve drži u svojim rukama.

Najnovija priča o traženju zabrane koncerta Radeta Šerbedžije u tom je smislu prilično ilustrativna.

Za 22. 12. 2016. najavljen je koncert slavnog glumca i pjevača pod nazivom ”Ne boj se, nisi sam” u zagrebačkoj dvorani Lisinski.

To je svojevrsni nastavak prošlogodišnjeg koncerta u istoj dvorani, koji je zabilježen na dvostrukom CD-u i DVD-u ”Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor – Lisinski 2015”, te je izdanje imalo i nominaciju za prošlogodišnju hrvatsku muzičku nagradu Porin. Druga njegova vrijednost jeste da je to posljednji zabilježeni nastup Arsena Dedića, koji je bio Šerbedžijin gost na koncertu.

Rade Šerbedžija, koncert

Pripreme za ovogodišnji započele su najavom na službenoj stranici Lisinskog: Rade Šerbedžija vraća se trijumfalno u Lisinski. Kako ni jedan njegov koncert nije isti, pretpostavljamo da će biti iznenađenja za vjernu publiku i da će se čuti nove, dosad neobjavljene pjesme. Rade Šerbedžija obradovat će i počastiti svoje vjerne obožavatelje pjesmama s novog albuma i starim hitovima koji su obilježili njegovu karijeru. Uz legendarnog Dragu Mlinarca, na koncertu će nastupiti i gost iznenađenja.

Međutim, ono što je trebao biti samo još jedan sjajan Šerbedžijin koncert, pretvorilo se u senzaciju.

Kao grom iz vedra neba pojavio se zahtjev MUP-u RH da ”zabrani održavanje predstave gospodina Rade Šerbedžije (…) zbog ozbiljne ugroze sigurnosti prouzročene revoltom branitelja i njihovih udruga uzrokovanog javnim istupanjem gospodina Šerbedžije”, a potpisalo ga je nekoliko (desničarskih) udruženja.

Zanimljiva je ta ”uljuđenost”, u kojoj je ”ljuti neprijatelj” ipak gospodin, ali ”prosim, lepo” – pokrenite kazneni postupak i izrecite mu zabranu njegovog javnog djelovanja na teritoriju RH od najmanje pet godina uz skidanje predstave u Lisinskom. Niko im, nažalost, nije rekao kako nije riječ o predstavi već o koncertu. Sitnica je to, tek za ilustraciju, jer ono što je važnije, neko im jeste rekao da Šerbedžija opet ‘laje’ i ‘govori gluposti’.

Rade Šerbedžija (foto Hrvoslav Pavić)

Šta se dogodilo? Na nedavnom Beogradskom sajmu knjige Šerbedžija je, promovirajući zbirku pjesama “Stranac”, rekao među ostalim: “Strašno je da ovdje ima toliko talentiranih i vrijednih ljudi, vrhunskih sportaša i umjetnika, a da smo mi ipak uspjeli zaratiti s vlastitom braćom. Uz sve te naše divne talente mi smo ostali nekako zaostali, čim smo se mogli krvavo pobiti na kraju 20. stoljeća.”

Dosta medija u Hrvatskoj su zahtjev za zabranu koncerta i protjerivanje slavnog glumca-pjevača ocijenili sramotnim, no službenih reakcija nije bilo. Pa je Šerbedžija uputio otvoreno pismo Ministarstvu hrvatskih branitelja.

U njemu navodi da im je dostavio transkript i audio snimku s press konferencije u Beogradu s ciljem da se demantiraju netačni i lažni navodi onoga što je tamo navodno rekao. Šerbedžija podsjeća i na neke ranije slučajeve i navodi: ”Sve je kulminiralo kada sam na mirovnom skupu u Sarajevu, gdje sam se zatekao zbog promocije moga i Montenovog albuma, uputio poruku svijetu i Ujedinjenim nacijama da hitno šalju svoje mirovne snage i da spriječe rat koji će inače ovdje početi. U izvješću zagrebačkog TV Dnevnika puštena je video snimka bez mog govora ali je spiker rekao da je to izgleda zadnji pokušaj Šerbedžije da spašava Jugoslaviju. Beogradski TV Dnevnik je cinično prenio da je izgleda Šerbedžija odabrao stranu… muslimansku.”

”To je samo jedan primjer kako se medijima manipuliralo i kako je glas razuma bio uzaludan. Rezultiralo je time da sam postao dežurni krivac i neprijatelj i jednog i drugog naroda. U Zagrebu prijetnje, u Beogradu prijetnje i pucanje iz pištolja. Postao sam, kao i moj stari Krleža, dvostruki izdajnik. U Beogradu prodana duša i smeće s jugoslovenskog đubrišta, kako me je titulirala Mira Marković, a u Zagrebu Miloševićevac i četnik”.

Umjesto komentara: najavljeni i još neotkazani koncert Radeta Šerbedžije – da podsjetimo – zove se ”Ne boj se, nisi sam”.