FENA Novost: Stier: NATO snažno podupire cjelovitost Ukrajine

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-07 16:38:07

Stier: NATO snažno podupire cjelovitost Ukrajine

BRUXELLES, 7. prosinca (FENA/Hina) – NATO snažno podupire teritorijalnu cjelovitost Ukrajine te će sankcije EU-a protiv Rusije biti na snazi dok god se ne bude poštovao sporazum iz Minska, izjavio je u srijedu nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-Ukrajina hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davori Ivo Stier.

Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a, drugi dan sastanka u Bruxellesu, razgovarali su s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom.

“NATO i dalje daje snažnu potporu Ukrajini i njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti. Jasno je također da se mora poštovati sporazum iz Minska i dok se to ne postigne EU će imati na snazi sankcije”, rekao je ministar Stier nakon završetka sastanka.

“Provedba sporazuma iz Minska je ključna za rješavanje krize”, rekao je hratski šef diplomacije.

Stier je dodao da je na sastanku istaknuo posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, koji je ukrajinska strana posebno pozdravila.

“Uputili smo jasnu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i o mirnom rješavanju krize, gdje naša iskustva itekako mogu poslužiti kao inspiracija. Također je naglašeno da cijeli NATO podupire Ukrajinu u reformama koje mora poduzeti, ne samo što se tiče suradnje u obrambenom sektoru, nego i u izgradnji pravne države”, rekao je Stier.

Sličnu poruku uputio je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Na našem sastanku s ukrajinskim ministrom Klimkinom istaknuli smo nepokolebljivu potporu Ukrajini. Saveznici u NATO-u ne priznaju i neće priznati nezakonitu aneksiju Krima. Danas smo raspravljali o ruskom kontinuiranom agresivnom djelovanju, o važnosti provedbe sporazuma iz Minska i NATO-ovoj ustrajnoj potpori Ukrajini”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Stoltenberg je istaknuo važnost zadržavanja američkih i europskih sankcija protiv Rusije sve dok se ne provede sporazum iz Minska.

Ministar Stier je na marginama sastanka u Bruxellesu održao nekoliko bilateralnih razgovora, s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom i s turskim Mevlutom Cavusogluom.

“S njemačkim kolegom sam razgovarao o pitanju migracija i njegovu putu u Libanonu te o našoj bilateralnoj suradnji”, rekao je Stier i dodao da će sljedeći tjedan, 14. prosinca ići u službeni posjet Berlinu.

Na sastanku je bilo riječi i o stanju na jugoistoku Europe. “Tu imamo zajedničko gledište da je u interesu i Hrvatske i Njemačke zajedno raditi na euroatlantskom putu svih zemalja jugoistoka Europe”, rekao je Stier.

U razgovoru s turskim kolegom, Stier je ukazao na važnost Turske u rješavanju migrantske krize. Hrvatska je među zemljama članicama EU-a koje se protive prijedlogu da su suspendiraju pristupni pregovori s Turskom. “Smatramo da moramo imati uravnotežen pristup prema Turskoj i otvoren kanal komunikacije”, rekao je Stier.

Razgovarali su i o stanju u jugoistočnoj Europi. Hrvatska je dio trilaterale – Hrvatska, Turska, BiH i “To je dobar format za jačanje naše suradnje”, rekao je Stier.

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2gaT2V6