FENA Novost: Slovenska policija proširila istragu o smrnim slučajevima pri reanimaciji

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-07 16:55:21

Slovenska policija proširila istragu o smrnim slučajevima pri reanimaciji

 

LJUBLJANA, 7. prosinca (FENA/Hina) – Slovenska policija proširila je istragu vezane uz sumnjive smrti u bolnici u gradu Šempeteru kod Nove Gorice, u kojoj je sredinom ožujka umro 54-godišnjak zbog pogrešno instaliranih cijevi u sobi za reanimaciju, objavljeno je u srijedu.

 Dodatno nezavisno vještačenje stručnjaka iz Ljubljane pokazalo je “visok stupanj vjerojatnosti” da su zbog iste greške umrle još najmanje dvije osobe, 63-godišnja žena i 78-godišnji muškarac, pa je istraga proširena, objavila je lokalna policija u Novoj Gorici.

Do sada su podnesene kaznene prijave protiv desetak osoba zbog kaznenog djela izazivanja opće opasnosti i krivotvorenje dokumentacije. Riječ je o osobama iz tvrtki koje su postavljale instalacije, a ne o medicinskom osoblju bolnice, što je potvrđeno već ranije.

Zdravstveno osoblje nije pod sumnjom, medicinski postupci bili su odgovarajući, kazao je načelnik sektora kriminalističke policije u Novoj Gorici Marino Pangos.

Nakon smrtnog slučaja u ožujku, kad je utvrđeno da su pacijenti prilikom reanimacije umjesto kisika zbog pogrešno spojenih cijevi dobivali opasni dušikov oksid u visokoj koncentraciji, plin koji se inače koristi kao anestetik, provjerene su instalacije u svim slovenskim bolnicama te provedena dodatna istraga o sumnjvim slučajevima smrti pacijenata koji su u Šentpeteru bili na reanimaciji. Sumnja se da je za koban slučaj odgovoran poduzetnik koji je instalaciju novog uređaja u bolnici prepustio podizvođaču koji za to nije bio osposobljen i nije imao iskustva u sličnim poslovima.

 

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2gTZLqi