FENA Novost: Osmanović u Parizu na konferenciji na visokom nivou o zdravlju i blagostanju

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-07 16:42:59

Osmanović u Parizu na konferenciji na visokom nivou o zdravlju i blagostanju

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) – Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović predvodi delegaciju BiH na konferenciji na visokom nivou o zdravlju koja se održava u Parizu, s ciljem promoviranja intersektorskih i interagencijskih aktivnosti za zdravlje i blagostanje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u regiji Evrope, o temi  “Zajednički rad za bolje zdravlje i blagostanje”.

Osmanović je najavio da će posebna pažnja na konferenciji biti posvećena socijalnoj zaštiti radi unapređenja zdravlja i blagostanja djece i adolescenata, njihovih porodica i zajednica.

Ministarstvo civilnih poslova BiH (MCPBiH), u saradnji s relevantnim organima i institucijama u BiH, sačinilo je dokument Okvirna politika unapređenja ranog rasta i razvoja djece u BiH, kroz koji je istaknuta težnja ka najvišim standardima zajednice u pogledu stvaranja optimalnih uvjeta za pravilan rast i razvoj djece.

– Neophodnost primjene integriranog pristupa izražena je i u drugim segmentima od značaja za djecu, kao što je nasilje nad djecom i međuvršnjačko nasilje koje se pojavljuje kao jedan od izazova ne samo za obrazovne, zdravstvene i druge nadležne vlasti, već i vlasti iz oblasti sigurnosti i ljudskih prava – kazao je Osmanović.

Istakao je da će kroz aktivnosti iz Akcionog plana za djecu BiH za period 2015.–2018. biti ojačani kapaciteti porodice i ukupnog društvenog ambijenta za ostvarivanje socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja, radi implementacije prava djece lišene porodičnog okruženja, osigurani mehanizmi za primjenu zaštite prava djece s poteškoćama i ukupne zaštite djece i životnog standarda, kao i unaprijeđeni mehanizmi zaštite djece i jačanje svijesti radi sprečavanja i suzbijanja nasilja nad djecom.

Također, dodao je da će se sistem odgoja i obrazovanja učiniti pravičnim i dostupnim za razvoj potencijala učenika kroz visokokvalitetne, prilagođene i sveobuhvatne usluge. Osim toga, bit će osigurani mehanizmi zaštite ranjivih grupa s posebnom pažnjom posvećenom djeci izbjeglicama, djeci migrantima, djeci s ulice, djeci u sukobu sa zakonom i drugoj djeci.

Tokom konferencije, koja se u Parizu održava danas i sutra, bit će razgovarano o ulozi škola i predškolskih ustanova u unaprjeđenju zdravlja i blagostanja mladih i budućih generacija, kapacitetima radne snage u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite za rad na rješavanju zdravstvenih nejednakosti kod djece i adolescenata i dobrom upravljanju za zdravlje i blagostanje djece i adolescenata, saopćeno je iz MCPBiH.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2hiZwlu